zaterdag 2 februari 2013

Teleconverter modificatie

Trouwe lezers van dit blog weten inmiddels dat ik graag vogels fotografeer. Van die kleine vliegensvlugge beestjes die altijd te ver weg zitten. Dat probeer ik zo goed mogelijk met een 300 mm-lens te doen en een teleconverter helpt me daarbij. Ik gebruik er twee: een 1.4x, waarmee de focale lengte 420 mm wordt (=1.4 * 300) en een 2x zodat ik over 600 mm kan beschikken. Deze laatste combinatie zit standaard op de camera.

Recent hoorde ik van 'teleconverter stacking', het op elkaar monteren van een aantal teleconverters waardoor de focale lengte nog groter wordt. Mogelijk werkt de autofocus niet meer zo goed of helemaal niet meer en de scherpte neemt ook af, maar er kunnen prima resultaten behaald worden. Dat wilde ik ook proberen. Jammer, want Nikon maakt dat onmogelijk.Op bovenstaande foto heb ik een palletje aangegeven dat voorkomt dat teleconverters op elkaar gezet kunnen worden. Het is dus een fysieke belemmering, een klein stukje metaal dat dwarsligt. Dat stukje metaal heeft verder geen enkele functie. Met andere woorden: als we dat eraf weten te krijgen, dan kan het wel. Onder het motto "waar een wil is, is een weg" ben ik op internet gaan zoeken hoe dat moet. Hier zal ik het beschrijven:
 1. verwijder de schroeven uit de teleconverter. De schroeven zijn gelijmd, wat wil zeggen dat ze behoorlijk vast zitten. Op bovenstaande foto zijn de schroeven al verwijderd.
 2. til de metalen ring VOORZICHTIG van de teleconverter. Onder de metalen ring zitten wat andere zaken die op hun plaats moeten blijven. Wees hierop voorbereid!
 3. Verwijder het metalen uitsteeksel van de ring. Doe dat netjes en laat geen bramen achter.
 4. Schroef de ring weer terug op zijn plaats
 5. Klaar is kees.
Converter-ring in de klauwen op een draaibank. 
Met een Dremel o.i.d. moet dit te doen zijn. Met de hand vijlen lijkt me erg veel werk. Maar als je schoonvader aanbiedt om het op zijn draaibank te doen, dan doe je dat!

Slijpsteen op 20.000 toeren slijpt het uitsteeksel weg
Teleconverter na modificatie: het uitsteeksel is verdwenen.
De rode pijl geeft aan waar deze zich bevond.

 Teleconverter na modificatie: het uitsteeksel is verdwenen.
De rode pijl geeft aan waar deze zich bevond.

En dan de proef op de som:


Camera, lens en daartussen 2 teleconverters!


In het geval jij dit ook wil doen, bedenk dat het alleen kan met 2 verschillende teleconverters. Maakt niet uit of het 1.4, 1.7 of 2x is, als het maar niet 2 dezelfde zijn. Dit zal geen probleem zijn omdat twee dezelfde teleconverters normaal gesproken niets toevoegt. Maar 2 teleconverters van 2x op elkaar kan niet.

De volgorde waarin de teleconverters gemonteerd kunnen worden maakt niet uit.
In theorie kunnen er 3 of meer teleconverters op elkaar geschroefd worden. Ik betwijfel ten zeerste of de beeldkwaliteit dan nog goed is.

Zoals ik het nu gedaan heb kan ik de 1.4 TC er tussenzetten. De volgorde staat vast omdat de 2x TC niet gemodificeerd is en is daarom altijd: lens / 2x TC / 1.4x TC / camera.

De focale lengte in dit geval wordt 300 * 2 * 1.4 = 840 mm. Op een cropfactor camera zoals hier is het zelfs 840 * 1.5 = 1260 mm. 

De echte test wordt natuurlijk of deze combinatie goed werkt in de praktijk. Levert het scherpe beelden op? Doet de autofocus het nog? 
De resultaten van die test staan in een volgende artikel, wordt vervolgd!

Bedankt voor het lezen.

Robert van Brug


4 opmerkingen:

 1. Hallo Robert,

  Weer zo'n boeiend en leerzaam blog. Dat je het gedurft heb om je TC aan te passen om dit uit te voeren.

  Ik neem aan dat het wel verstandig is om dit uit te voeren met een lichtsterke lens 2.8, anders zou je gigantisch veel stops verliezen.


  ben benieuwd naar de resultaten....alvast tipje van de sluier?


  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik gebruik zelf de Kenko TC pro 300 zal daar ook zo'n beveiliging opzitten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Remco,

   Ik ken de Kenco TC niet, maar ik zou zeggen: gewoon proberen. Ik vermoed dat die beveiliging echt iets van Nikon is.

   En inmiddels staat er ook een artikel klaar met de resultaten, dus je wordt op je wenken bedient.

   Groetjes, Robert

   Verwijderen
 3. Nou ik heb die net gelezen....en ik hou hem lekker zo, zoals die is.....de resultaten waren neit echt om naar huis te schrijven dus en met mijn D90 body helemaal niet samen met de 300mm f/4.


  Toch bedankt weer voor je moeite en het publiceren van je blog met testresultaten!

  BeantwoordenVerwijderen