zaterdag 23 februari 2013

D600 of D7100?

Ik had een leuke discussie laatst met Remco van Dalen over wat nu een beter optie is: de recent verschenen Nikon D600 of de deze week aangekondigde D7100. Zowel op het gebied van specificaties als qua design zijn deze twee camera's sterk verwant. Ik denk dat beide camera's prima zijn, beide bestemd voor de semi-professional/enthousiaste amateur. Toch zitten er een paar verschillen tussen de beide camera's die de doorslag kunnen geven bij het bepalen van een keuze:
 1. De D600 is een Full Frame camera. Dit betekent een grotere sensor (2x zo groot), waardoor het dynamisch bereik en de ruisprestaties significant beter zijn. De keuze voor Full Frame betekent dat ook de gebruikte lenzen van hogere kwaliteit zijn, maar ook zwaarder, groter en duurder. Ben je in het bezit van een prima verzameling crop-lenzen, dan wordt de overstap erg duur. Heb je full frame lenzen, dan kun je deze nu ook optimaal gaan benutten.
 2. De D7100 is een crop camera. Dit heeft ook voordelen! Een crop camera gebruikt een kleiner deel van het beeld, maar dat is wel het beste deel. De randen waar doorgaans problemen met vignettering ontstaan worden niet gebruikt. Ook is het mogelijk om crop-lenzen te gebruiken die kleiner, lichter en goedkoper zijn dan de full frame varianten. Hiervoor wordt over het algemeen wel een concessie op het gebied van kwaliteit voor gedaan.
 3. De belangrijkste afweging zit in de toepassing, waarvoor gaat de camera gebruikt worden? Als dit uitsluitend vogelfotografie is, dan is de D7100 wellicht de meest voor de hand liggende keuze. Immers: hetzelfde aantal beeldpunten (24 megapixel) zit op de helft van het sensoroppervlak, dus deze camera zal meer detail geven dan de D600. Voor zo goed als alle andere vormen van fotografie is de D600 de betere, maar duurdere keuze.
 4. Specifiek voor de D7100 is het ontbreken van een Anti Alias filter. Alleen de veel duurdere D800E heeft dit ook niet. In theorie kunnen hierdoor scherpere opnamen gemaakt worden. In de praktijk zal het weinig uitmaken, maar het kan ook geen kwaad.
 5. Tenslotte: 400 a 500 Euro prijsverschil.

Verder zie ik geen grote verschillen tussen de beide toestellen.

Meer leesvoer over Full Frame t.o.v. crop camera's hier, hier en hier.

Tenslotte: Nikon heeft aangegeven dat de D7100 de opvolger is van de D7000, maar ook dat er geen D400 komt als opvolger voor de D300/D300s. De D7100 moet de honneurs gaan waarnemen.  In April 2012, 10 maanden geleden, heb ik hier al beschreven wat wat mij betreft de wensen voor een nieuwe high-end crop camera zouden zijn. Voldoet de D7100 aan mijn wensenlijstje van toen?
 • crop camera: check.
 • 24 megapixel: check
 • bij ISO 800 geen zichtbare ruis: dit zit hoogstwaarschijnlijk wel goed, het wachten is op de eerste test.
 • aantal AF-sensoren 51: check
 • tot f/8 werkzame AF: check
 • snelheid 10 fps: helaas, de D7100 blijft bij 6 steken (7 in de vreemde 1.3x crop mode)
 • U1 en U2 presets: check
 • Groter buffergeheugen: helaas, dit punt blijft lastig, bij alle merken.
 • GPS ingebouwd: ook deze feature zit er niet in.
 • Afstandbediening. Zit niet ingebouwd in de camera zoals ik hoopte, maar Nikon introduceert wel een nieuwe high end controller. Die kost echter 500 euro en eigenlijk zijn er 2 nodig. Gemiste kans.
 • Goede bouwkwaliteit: het is een consumententoestel, dus niet met de degelijkheid van een tank uitgerust, maar slecht is het ook niet. 
 • AF-ON knop op de achterzijde: deze ontbreekt, net als op de D600. Maar de AF-L/AE-L knop is in te stellen als AF-ON knop, dus geen probleem.
 • AF micro adjustment: check
 • Sluiter tot 200.000 clicks gegarandeerd. Helaas, 150.000 is het maximum, gelijk aan de D600.
 • Kortste sluitertijd 1/8000e seconde: check. De D600 gaat niet verder dan 1/4000e seconde.
 • Pop-up flitser: check.
 • 1000 euro. Hmmm, dat haalt Nikon niet, maar over een paar maanden zat het wel lukken om hiervoor een dergelijk toestel aan te schaffen.

Terugkijkend ben ik zeer positief verrast in hoeverre Nikon aan mijn wensen tegemoet is gekomen, slechts op een paar punten wordt er niet aan voldaan. En alle zaken die ik destijds noemde die er van mij niet in hoefde te zitten zitten er natuurlijk toch in. Tja, zo gaan die dingen.

Succes bij het maken van een afweging en bedankt voor het lezen.

Robert van Brug


7 opmerkingen:

 1. Hallo Robert,

  Mooi en interessant blog geworden weer. Toch begin ik wel weer te twijfelen over mijn keuze!! Omdat ik waarschijnlijk toch merendeels voor vogel- en wildlife fotografie ga gebruiken is de snelheid van de camera en de cropfactor toch wel 1 van de belangrijkste dingen. Ik wacht de testfoto's nog wel af op ISO-800 bv. Wie weet ben ik dan weer van gedachte veranderd....hahahaha

  In ieder geval weer bedankt voor het delen van dit nuttige blog.

  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een blogje waar veel mensen iets aan hebben. Geen moeilijk verhaal, maar stap voor stap uitleg over het hoe en wat van deze twee stoere jongens. Zie dat Remco ook zijn D90 gaat verlaten..;-) En geen opvolger van de D300..?? dan toch maar ook een D7100 erbij..?? een cropcamera is er toch wel handig bij.

  Fijne zondag. Wij kunnen weer sneeuw gaan schuiven.

  Lieve groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Robert,

  Heb toch nog maar even op het net gezocht voor het één en ander. De meeste nikon gebruikers klagen inderdaad over de te lage buffer geheugen van de d7100. Ik heb ook even op nikon rumors gekeken en gelezen. Komt waarschijnlijk toch wel een opvolger van de D300 (D400?), omdat de D7100 geen opvolger is en niet vergelijkbaar is met de pro DX D300 body.

  We gaan het zien, ik wacht gewoon nog wel even.:-)


  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Remco,

   ja, ik heb het ook gelezen. Maar de hernieuwde geruchten over een D400 worden ook alweer tegengesproken. We gaan het zien. Als je kunt en wilt wachten zou ik dat zeker doen, camera's worden alleen maar goedkoper.

   Robert

   Verwijderen
 4. Eigenlijk kan ik haast niet wachten om de D300s te kopen, maar zal je altijd zien dat kort daarna de D400 gepresenteerd wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Thanks for review, it was excellent and very informative.
  thank you :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb hem nog niet, maar ga resolute voor de D7100. Nu met mijn D90 is echt het einde inzicht qua slijtage en beperkingen. Ik doe all-round fotografie, dus zal de D7100 mioj het meeste voldoening geven en inderdaad voor het prijsverschil van een D600 zou ik min. 3 x zoveel moeten betalen (nieuwe lenzen inclu) Dan kan ik zowel naar de D800 overstappen. De prijs van 860€ met 18-105 lens erbij is een mooie prijs. een batr-grip en extra accu blijf ik nog onder de 1000€ . Ik heb al voorbeelden (photosamples) gezien in vele omstandigheden van de D7100 ten opzichte van D600 . Ik vind het (voor mij) voor het verschil de prijs niet waard. De gps functie waar iedereen zo moeilijk over doet ?? 't is een fototoestel, geen gsm, lol. Gps gegevens kunnen heel gemakkelijk en snel met de gratis software aan de foto's toegevoegd worden indien nodig. . Een batr-grip, extra accu, extra mem-card (class 10- 95speed) en goeie flash is de enige optie om pracht werk te maken. Een snelle mem-card maakt wel een duidelijk verschil uit om voluit te gaan.Maar de doorvoerbus naar de mem-card is wel een bottleneck probleem (niet alleen bij nikon)

  BeantwoordenVerwijderen