donderdag 5 december 2013

Een Kogel Door Een Kerk: Het Resultaat

Mijn vorige artikel ging over het ontstaan en de voorbereidingen van "Een Kogel Door Een Kerk".
Nu wil ik het hebben over het resultaat van alle inspanningen.

Een Kogel Door Een Kerk
Foto: Robert van Brug
Concept en Technische Realisatie: Willem Berkers

Ondersteuning: Wim Werrelman

Van de 36 miljoen pixels van de opname blijven er bijna 22 miljoen over. Een afdruk van 1 x 1 meter levert dan een pixeldichtheid (dpi = dots per inch) op van 118. Normaal wordt er gestreefd naar een waarde van 300 dpi, maar voor een afdruk van deze grootte gelden andere regels in verband met de kijkafstand. De kijkafstand is ongeveer 3 x de korte zijde. In dit geval 3 meter. Op die afstand is het onmogelijk om evenveel details te onderscheiden als op 30 cm (wat de kijkafstand is bij een standaard 10 x 15 cm afdruk). Op 3 meter afstand is een dpi van 70 meer dan genoeg. Met 118 dpi is het binnen 2 meter  pas mogelijk om wat details te gaan missen. Overigens schijnt de norm van 300 dpi overdreven te zijn omdat het menselijk oog maximaal 150 dpi kan waarnemen, wat betekent dat het een uitdaging is de tekortkomingen te zien in de finale afdruk van 1 x 1 meter, zelfs van zeer dichtbij.

Uiteraard heb ik de 200 gemaakte foto's allemaal bekeken en de beste/mooiste uitgezocht. De mooiste bleek tot mijn verrassing toch een van de opnames te zijn waarbij alle lichten in de kerk brandden. Dit brengt de lichte en donkere delen van de foto in balans en tegelijk zit er 'licht in de opname'. De opnames met alle lichten uit waar ik hoge verwachtingen van had waren saai.
De beste kwaliteit foto werd vooral bepaald door scherpte. Een aantal opnames was licht bewogen en sommige bleken net iets scherper dan andere ondanks gelijke instellingen. Uiteindelijk heb ik voor deze gekozen en deze bewerkt in Photoshop. Willem wilde geen poespas, maar een zo puur mogelijke foto. Ik heb uiteindelijk de draden die her en der zichtbaar waren weggehaald met het kloonstempel, het contrast verhoogd, de witbalans ingesteld op de mooie bronskleur van de kogel en veel verscherping toegepast.

Veel tijd is gaan zitten in de scherpte. De wens vooraf was om de beroemde glazen van de Sint Jan allemaal gestoken scherp in beeld te krijgen. Dat is niet gelukt. De voornaamste oorzaak hiervan is dat het oppervlak van de kogel niet zuiver glad is, er zitten heel veel kleine oneffenheden in het oppervlak. Bij het gebruik van de kogel als bolle spiegel worden deze uitvergroot.

Toch zijn de doelstellingen van de opdracht wel gehaald. Een vervreemdende foto waarbij een vertekend gereflecteerd beeld in het bolle oppervlak van een kogelpunt zichtbaar wordt in een mooie bronskleur. Dat op zich levert op een grote afdruk al een sterk beeld op. De titel van het werk zal kijkers verleiden om de kogel ook te willen zien, waarna ze zich realiseren dat ze naar een kogel kijken die recht op ze afkomt en dat blijft gaaf, ik ben heel benieuwd naar de reacties.
Of iemand zich gaat realiseren dat de foto op 8 meter hoogte gemaakt is en hoe dat gedaan is weet ik niet. Net als de vraag waar de reflectie van de fotograaf is gebleven. Maar toch is dat geen verspilde moeite, het zijn details die het samen een beter beeld maken.

De bedoeling is dat er maximaal 5 afdrukken van de foto gemaakt zullen gaan worden en deze zullen niet goedkoop zijn. Maar dan heb je ook wat aparts. En na het lezen wat er allemaal bij komt kijken denk ik dat mensen de prijs begrijpen. Zelf heb ik bedongen dat ik ook een afdruk voor eigen gebruik mag hebben. Ik hoef geen foto van 1 x 1 meter in mijn huis, ik houd het bij 50 x 50 cm. Deze is inmiddels besteld.

Het was leuk om een keer in opdracht te werken. Uitdagend een grensverleggend was dit zeker en daar houd ik van. Ik heb er weer van geleerd en hoop meer van dit soort opdrachten te krijgen in de toekomst.

Bedankt voor het lezen en tot een volgende keer,

Robert van Brug
1 opmerking:

  1. Wauw super Robert!
    Echt een unieke kans en heel goed dat je hem heb gegrepen en je heb hem perfect uitgevoerd.
    Ik vind de foto heel veel warmte uitstralen.

    Groetjes Ellen

    BeantwoordenVerwijderen