dinsdag 22 november 2011

Kinderfoto's: DE tip!

Vandaag een onderwerp waar heel veel mensen foto's van maken. Sterker nog: er worden zelfs heel veel camera's speciaal hiervoor gekocht: kinderen. Vandaag 1 tip om direct een heel stuk betere foto's van je kinderen te maken.

Hier een voorbeeld van een kiekje zoals veel mensen die maken:


Dit is mijn dochter Eline, 9 jaar, foto van vanochtend vlak voordat ze naar school ging. 
En voor de eerste keer met bril, spannend. 

Terug naar de techniek: deze foto is vanaf mijn ooghoogte genomen terwijl ik dichtbij stond. Eline staat er goed op, lacht leuk, bril is in beeld, enzovoort. Maar v.w.b. perspectief klopt er helemaal niets van! Het beeld is sterk vertekend, de voeten zijn erg klein, dit is niet goed. Ik heb ook nog opzettelijk een stukje voet niet in beeld genomen en allerlei troep op de achtergrond wel in beeld om het nog wat erger te maken.

Heerlijk, slechte foto's maken, ik krijg er echt lol in! Maar toch een herkansing:


Deze foto klopt veel beter. Hierbij heb ik de camera op Eline's ooghoogte gebracht. En verder een beetje rustiger achtergrond, maar dat is het dan ook. Geen vertekening in beeld, veel rustiger en het allerbelangrijkste: er is nu contact. Dit kan iedereen, met elke camera!

TIP: breng de camera op ooghoogte v/h kind dat je fotografeert.

Dus ja, bukken, door de knieƫn, ga liggen als het moet, maar je moet zakken als je je kinderen er leuk op wilt hebben staan en dat willen de meeste ouders toch. En buiten moet dit ook, ook als het nat is, ga bijvoorbeeld op je hurken zitten.

Een aantal mensen zullen de eerste foto van Eline grappig vinden. Het mag natuurlijk ook wel, maar doe het dan af en toe, opzettelijk, om een leuk effect te bereiken en maak verder goede foto's.  Andersom geldt die grappige perspectivistische vertekening trouwens ook: kinderen die hun ouders fotograferen (of normale mensen professionele basketbalspelers) richten omhoog. Het is niet flatteus om van onderaf gefotografeerd te worden (je kijkt van onder tegen de kin aan en recht de neus in) dus ga ergens opstaan om dat effect te voorkomen. Of iets verder weg met een telelens, dat helpt ook.

Op naar betere kinderfoto's, veel plezier ermee, tot de volgende tip.

Groetjes, Robert


Geen opmerkingen:

Een reactie posten