zondag 8 november 2015

Vergelijk Nikon D600 met de Nikon D7200 + Sigma 150-600 f/5.6-6.3 Sports

Enige tijd geleden kreeg ik een vraag van Eric of ik met hem wilde meedenken wat voor nieuwe camera voor hem het meest geschikt is. Dit is natuurlijk persoonlijk, maar het proces in het kort kwam neer op het beantwoorden van een paar vragen:

 • Vraag 1: Wat voor soort fotografie ga je doen? Antwoord: met name vogelfotografie. Dus een zo lang mogelijke telelens. Bovendien is een cropcamera dan eigenlijk ideaal omdat het lijkt alsof er met een langere lens gewerkt wordt dan feitelijk het geval is.
 • Vraag 2: Zijn er al objectieven in huis, waardoor de keuze beperkt wordt tot een bepaald merk omdat van merk overstappen zeer kostbaar is? Antwoord: nee. Mooi, dat biedt ruimte.
 • Vraag 3: Budget? Antwoord: het mag wat kosten, maar niet de hoofdprijs. Dure prime teleobjectieven vallen af.
Uiteindelijk zijn we uitgekomen op een Nikon D7200 met een Sigma 150-600mm objectief. 
Nikon D7200
Sigma 150-600mm f/5.6-6.3 Sports

Over de camera:


De Nikon D7200 lijkt erg op mijn eigen D600. Als ze naast elkaar liggen is er bijna geen verschil. Belangrijkste verschil is dat de D7200 een crop camera is, terwijl de D600 een full frame-sensor heeft. Het zijn beide semi-professionele 24-megapixelcamera's voor de enthousiaste amateur. Hieronder een overzichtje met verschillen:

Verschillen Nikon D600 en D7200
Groen = beter
De D7200 is later ge├»ntroduceerd dan de D600 en dat is in de specificatie terug te vinden. Bovendien is de prijs op dit moment 400€ lager van de D7200 dan van de D610, wat de opvolger is van de D600. Welke van bovenstaande punten belangrijk zijn is persoonlijk. Ik licht er een paar toe:
 • De sensor van de D600 is groter, 2.35* groter zelfs. Grotere pixels betekent een betere beeldkwaliteit in omstandigheden met weinig licht. Voor mij is dat zeer belangrijk, omdat ik regelmatig die omstandigheden aantref. Alle professionele objectieven van Nikon zijn gemaakt voor Full Frame en met een dito sensor wordt daar optimaal gebruik van gemaakt. 
 • De processor is recenter, dus sneller. De camera zal foto's sneller verwerken. 
 • ISO-bereik is groter op de D7200, maar 51200 en 102400 zijn alleen in zwart-wit te gebruiken. Dat voegt niet veel toe vind ik, belangrijker is de ruisprestatie op hogere ISO-waarden.
 • AF-gevoeligheid is groter, wat betekent dat de camera minder problemen zal ondervinden om scherp te stellen in situaties met weinig licht.
 • Aantal sensoren dat bij f/8 nog werkt is veel meer bij de D600. Dat is alleen belangrijk indien er gewerkt wordt met een 2x teleconverter i.c.m. een f/4-objectief. Het kleinst bruikbare diafragma is dan f/8. Dit zal voor bijna niemand doorslaggevend zijn.
 • Kortste flits synchronisatietijd is bijna gelijk.
 • Burst rate, het aantal opnames per seconde is nagenoeg gelijk.
 • Ingebouwde WiFi en NFC kan heel handig zijn. Er is echter ook een externe module voor WiFi op de markt (Wu-1a). Minder handig dan ingebouwd, maar het is op te lossen.
Conclusie is dat de D7200 geavanceerder is dan de oudere D600. Maar hoe zijn de prestaties, is het ook echt een betere camera? DxO-mark is de website waar ik naar kijk voor testen in een gecontroleerde omgeving. De scores zijn als volgt:

DxO-Mark scores D600 en D7200
Op het gebied van kleurdiepte (vooral belangrijk bij portretfotografie) en dynamisch bereik (denk aan landschapsfotografie) zijn de verschillen beperkt. Het grote verschil zit in de ISO-scores in situaties met weinig licht. Met name belangrijk bij sport- en wildlifefotografie.

Over het objectief:

Eric gaat zoals gezegd zijn D7200 gebruiken met een Sigma 150-600 f/5.6-6.3 Sports-objectief. Heerlijk om een zoomlens  te  hebben in het telebereik. Dit is een relatief nieuwe ontwikkeling: tot voor kort was er geen fatsoenlijke telezoomlens op een acceptabel prijspunt beschikbaar. 
De lichtsterkte is weliswaar een stuk minder dan dat van de grote jongens (f/2.8 of f/4), maar de flexibiliteit is een grote toegevoegde waarde. Er hoeft niet of nauwelijks van lens gewisseld te worden. Dit scheelt kostbare tijd en de sensor zal schoner blijven.
De lagere lichtsterkte heeft bovendien tot voordeel dat het objectief een stuk lichter is. Ideaal als er een flink stuk mee gewandeld dient te worden.
Tenslotte is er de prijs. Dit is een semi-professioneel objectief dat zeker niet goedkoop is, maar de professionele alternatieven zijn tussen de 5.000 en 12.000€. Dan valt de 1750€ voor deze lens enorm mee.

Pas als de lichtomstandigheden uitdagend worden, zoals in de schemer, zal dit gemerkt worden. Er kan geen groot diafragma gebruikt worden en de ruisprestaties bij hogere ISO-waarden zijn minder, aldus DxO-mark. De verwachting is echter dat het gebruik voornamelijk bij redelijke lichtomstandigheden zal zijn, in het veld (draagbaarheid is belangrijk). Ik denk dat op dit moment dit een van de beste opties is. Veel plezier ermee, Eric!

In een volgend artikel zal ik wat resultaten laten zien van foto's gemaakt met deze combinatie.

Bedankt voor het lezen,

Robert van BrugGeen opmerkingen:

Een reactie posten