Het zal herkenbaar zijn dat iedere nieuwe mogelijkheid op het gebied van fotografie vaak gepaard gaat met hoge kosten. Maar niet in dit geval! Er moeten een aantal zaken geregeld zijn, maar duur hoeft het niet te worden.
Benodigd:
- Een spiegelreflexcamera.
- Een smartphone, in mijn voorbeeld een Samsung Galaxy S3.
- Een app voor op de smartphone. In het geval van een Nikon is dat "DSLR Dashboard". In het geval van een Canon is dat "DSLR Controller". Deze werken ongeveer hetzelfde (check Youtube, hier staan voorbeeldfilmpjes). Kosten van de app: gratis! Verkrijgbaar via de Play Store van Google (dus gecontroleerd).
- De app vraagt bij de eerste keer opstarten om een andere app, nl. "OpenCV Manager". Deze is benodigd om het geheel werkend te krijgen. Bevindt zich ook in de Play Store, en ook deze is vrij te gebruiken.
- Er wordt standaard bij de camera een kabel geleverd om foto's naar de PC over te kunnen zetten. Aan de kant van de camera is dat bij mij een mini-USB-kabel, het andere uiteinde is USB. Bij de smartphone wordt een kabel geleverd die aan de kant van de smartphone micro-USB is en aan de andere zijde ook USB. USB kun je niet zomaar op USB aansluiten (allebei "mannetjes"). Nu zijn er in de handel kabels die als adapter werken, bijvoorbeeld van micro-USB naar OTG (zeg maar vrouwtjes-USB), en die moet je hebben. Kosten tussen de 5 en de 10 Euro.
Nu is het allemaal op elkaar aan te sluiten, waarna het er zo uitziet:
En nu is gelijk zichtbaar wat het verschil is met een traditionele afstandbediening: het liveview-beeld is op de smartphone zichtbaar. Het groene vierkantje is het geselecteerde focuspunt en het is mogelijk een ander punt te selecteren waarna de camera daarop zal scherpstellen. En dat door op een schermpje te tikken. De sluiter indrukken gaat op dezelfde manier.
Maar het wordt beter, veel beter. Want bijna alles van de camera is in te stellen via deze app: sluitertijd, diafragma, witbalans, isowaarde, bestandsformaat (JPEG of RAW), focus methode, focusgebied, belichtingscorrectie, flitsinstellingen, enzovoort enzovoort. Tevens is een reeks opnames programmeerbaar, zoals een HDR opname in 5 delen, telkens met 1 stop verschil. Of focus stacking, bijna niet te doen met de hand en hiermee wordt het geautomatiseerd: camera instellen, kopje koffie gaan drinken en als je terug komt is hij klaar.
Vanzelfsprekend kun je op de foto ook bekijken op het schermpje, maar of dat goed overkomt is de vraag. Maar een indicatie is wel fijn. Het is ook mogelijk de foto met GPS-data uit de smartphone te verrijken en daarna via sociale media te delen. Uiteraard kun je de foto's ook gewoon op de camera laten staan.
Geweldig toch? Ik heb er direct wat mee zitten spelen en ik zie absoluut mogelijkheden. En dat bijna gratis. Vanzelfsprekend is er een keerzijde. Omdat er via de liveview mode van de camera gewerkt wordt, staat de spiegel omhooggeklapt, anders zou er geen beeld zijn. Dit houdt de camera echter maar 20 minuten vol, daarna wordt het te warm en houdt hij er mee op. Er komt dan ook een teller in beeld die aftelt naar nul. Persoonlijk vind ik dit niet zo'n punt. Erger is dat als je een foto wilt maken en je drukt de ontspanknop in, dan moet eerst de spiegel naar beneden. Vervolgens omhoog aan het begin van de opname, omlaag aan het eind, en tenslotte weer omhoog om terug te keren in liveview mode. Probeer maar op de camera uit: ga naar Liveview mode en neem een foto. Er volgt een hele serie klik-klak-klik-klak en het duurt vrij lang (seconden). Het is dus niet snel en ook niet stil. Een burst van even 10 opnames achter elkaar gaat niet lukken, helaas. Maar toch zie ik er toegevoegde waarde in, en dat voor bijna nop.
Mocht je heel enthousiast zijn hierover en je hebt Nikon, wacht dan nog even, want het kan nog mooier, maar dat is voor een volgend artikel.
Bedankt en tot de volgende keer.
Robert van Brug
Geen opmerkingen:
Een reactie posten