maandag 12 november 2012

CKE 7: invulflits

Niveau: gevorderde

Ter voorbereiding op Glow hebben we tijdens de laatste cursusavond buiten wat geoefend met avondfotografie. Ik heb er al een artikel aan gewijd.

Omdat we nu toch allemaal een camera e.d. paraat hadden hebben we even kunnen oefenen met de invulflits. Hieronder in een paar foto's uitgelegd wat het verschil is met gewoon flitsen.

Zonder flits:
f/3.5, iso1600, 1/5e seconde. P-stand


De foto lijkt goed belicht, maar ons model voor de avond, cursusleidster Hanneke, die ik ervan verdenk dat ze stiekem van de spotlights genoot :-), is bewogen. 1/5e Seconde is gewoon niet snel genoeg om mensen vast te leggen. De rest is dankzij gebruik van een statief en afstandbediening wel scherp.

Met flits:
f/4.2, iso 800, 1/60e seconde.

Hanneke is hier erg fel verlicht. De achtergrond is juist weer redelijk donker.
Bovendien steekt er een lantaarnpaal uit haar hoofd, slechte compositie ook nog.

Met invulflits:

f/4.2, iso 800, 1/10e seconde. 

De foto is veel beter in balans. Hanneke staat er niet alleen breed lachend, maar ook minder extreem belicht op. Tegelijk is de achtergrond fraaier belicht, vergelijk maar eens de lampen in het witte huis op de achtergrond, of het hek.
En het is zo simpel: het enige dat je moet doen is een minder snelle sluitertijd pakken. Niet de door de camera voorgestelde 1/60e seconde (soms 1/30e), maar liefst rond de 1/15e seconde.
In dit geval heb ik de ISO nog verhoogd tot 800 wat nog wat meer sfeer geeft.

Je kunt het ook overdrijven:

f/4.5, iso 400, 1 seconde (!)

Deze sluitertijd is echt te lang, maar omdat Hanneke iets stond uit te leggen, met alle handgebaren van dien, is ze zwaar bewogen. Let ook op de toevallige voorbijganger op de fiets. Als je dit soort effecten wilt bereiken: zo moet het. De sfeer in de foto is wel prima.

Dan de camera-instellingen. Ten eerste: S-stand, sluitertijdvoorkeuze. De camera kiest dan het diafragma. ISO laag, zo laag dat er niet of nauwelijks ruis ontstaat. Zeker bij dit type fotografie waar er bijna zeker donkere partijen in het beeld zullen zitten is de kans op veel zichtbare ruis erg groot. Verhogen van de ISO heeft echter wel zin om vooral de achtergrondverlichting een kans te geven mee te doen in het beeld.
Voor een nog wat zachter resultaat van de flitser is het ook nog een idee om die onder te belichten. Kijk even in de handleiding hoe dit moet.

Voor iedereen die wel eens foto's wil maken bij een verjaardagsfeestje, in een donkerbruin café, tijdens een etentje in een sfeervol restaurant, enzovoort enzovoort: gebruik de invulflits! Op deze manier krijg je prima foto's zonder dat de sfeer kapot geflitst wordt.

Bedankt weer voor het lezen en graag tot de volgende keer.

Robert van Brug

2 opmerkingen:

  1. Dat is het dus,dank je wel voor deze uitleg. De instelling in de camera moet ik dus veranderen..?? naar een lagere sluitertijd. Dacht altijd dat deze instelling tevens de sluitertijd van de camera was. De foto's met flits, zoals deze bij mij stond ingesteld, waren altijd de handjes in slowmotion in beeld te zien. Ga het gelijk uitproberen op de volgende verjaardag. Thanks..

    LG Von

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik moet alles nog eens heel goed lezen voordat ik het allemaal snap, maar met langere sluitertijd, is dat niet het tweede gordijn ipv invulflits?
    Interessant onderwerp i.e.g., waar ik graag meer van weer weten/leren.
    Gr Loes

    BeantwoordenVerwijderen