donderdag 22 november 2012

Werken met statieven

Fotograferen met een statief lijkt makkelijk: fototoestel erop en klikken maar. Gegarandeerd topfoto's. Niet dus. Er komt meer bij kijken dan dat. Er zijn een aantal zaken die meehelpen een goede foto te krijgen. Het komt er altijd op neer dat de hele opstelling zo stevig mogelijk staat en dat trillingen zoveel mogelijk vermeden worden. Het volgende helpt hier allemaal bij:
  • Zet het statief recht neer. Ook als de ondergrond helemaal niet recht is. De poten hoeven vanzelfsprekend niet allemaal even ver uitgeschoven te worden.
  • Controleer de ondergrond van tevoren. Als je het niet vertrouwt zoek dan een andere plek.
  • De 3 poten moeten als volgt neergezet worden: een poot recht naar voren (onder de lens), de andere twee recht naar achteren, naar de fotograaf toe. Op deze manier trap je niet zelf je statief omver en staat hij het meest stabiel.
  • Gebruik het dikste deel van de poten eerst bij het uitschuiven, die zijn het stevigste.
  • In geval van harde wind e.d., hang iets zwaars onder het statief (vaak zit er een haakje onder aan de middenkolom) voor extra stabiliteit.
  • Gebruik de middenkolom zo weinig mogelijk.
  • Zet het mechanisme tegen bewegingsonscherpte (VR/IS) op de lens uit bij werken vanaf een statief. Of het statief moet toch bewegen door bijvoorbeeld harde wind.
  • Het indrukken van de ontspanknop veroorzaakt een trilling. Bij lange sluitertijd is dat funest. Eén oplossing is het gebruik van de zelfontspanner. Kies dan, indien mogelijk, voor een flinke vertraging van zeker 10 seconden, zodat de trillingen weg zijn als de camera afgaat. Beter is echter een afstandbediening. Dan is er helemaal geen trilling en het moment van fotograferen is veel beter controleerbaar. Mocht het echt kritisch zijn, klap dan ook nog de spiegel op voor het maken van de foto.
  • De draagriem van de camera zal nutteloos zijn zodra de camera op een statief is gemonteerd. Maar als het waait kan hierdoor de draagband tegen het statief gaan tikken, wat trillingen veroorzaakt en daardoor bewogen foto's. Als het hard waait maakt de draagband het geheel bevattelijker voor de wind en zal het makkelijker omgeblazen kunnen worden. Haal de draagband er af of zet hem vast.
Als we dat allemaal doen, dan zal het statief stevig staan. Maar daarmee komt er nog niet automatisch een goede foto. Houd ook nog rekening met:
  • Maak foto's op ooghoogte van je onderwerp. Bij kinderen moet het statief lager, bij een heel lang persoon moet het maximaal uitgeschoven en mogelijk moet de middenkolom gebruikt worden. 
  • Als er veel foto's vanaf een heel laag statief gemaakt moeten worden is een hoekzoeker aan te raden. Heel comfortabel voor de fotograaf en daardoor meer kans op goede foto's.
  • Blijf in de buurt! Mensen kunnen er tegenaan lopen, zeker als het druk is. Blijf het liefst pal naast het statief staan, zonder iets aan te raken en hou het goed in de gaten. Maar ook in afgelegen gebieden zoals een wildpark is het niet aan te raden ver weg te gaan. Wilde dieren kunnen het omgooien en vertrappen en leg dat maar eens uit aan de verzekering.
Ben ik iets vergeten? Heeft iemand nog een ludieke tip die hij/zij hier wil delen?

Succes allemaal met het gebruik van een statief.

Robert van Brug


Geen opmerkingen:

Een reactie posten