vrijdag 2 november 2012

CKE 5: Feedback opdracht landschapsfotografie

De eerste praktijkopdracht voor de cursus heb ik in dit blog al een keer beschreven, maar nu  kregen en gaven we feedback op elkaars foto's. Leuk om te zien en te doen. En opvallend dat een groep mensen met een gedeelde hobby op dezelfde dag hetzelfde gebied ingaat en dan met zulke verschillende beelden komt. En in een aantal gevallen bijna exact hetzelfde beeld van een bepaalde paddenstoel, die ene boom, datzelfde pad.

Maar zoals beloofd hierbij de feedback zoals ik die ontvangen heb op mijn foto's:
Erg donker in het landschap, lucht is lekker dramatisch met die zonnestralen er doorheen. Overall niet sprekend genoeg om een topper te zijn.

Prima macro-foto, lekker scherp. Compositie goed met iets meer dan de helft van 1 paddenstoel. Goed dat de vorm nog een paar keer herhaald wordt door nog twee (in totaal 3: is ook goed) paddenstoelen. Maar: er zit een vlekje in het beeld dat enorm afleidt en dan ook nog bijna exact in het midden.

Leuke standaardplaat, maar springt er niet echt uit.

Ook deze plaat kreeg de handen niet op elkaar. Hij was wel anders dan al die andere foto's van dat pad, maar niet beter. Had nog schuiner gemoeten heb ik horen noemen. Recht was het beeld sterker geweest vond een ander.

De eerste foto waar men wel van gecharmeerd waren. Lijkt wel licht te geven. Centrale compositie niet erg want er zit een duidelijke diagonaal in. Licht dat door de transparante paddenstoel heen schijnt is erg mooi.

Redelijk enthousiasme op deze twee schimmels (?) op een berk. Grappig dat een aantal mensen hier een erotische associatie bij hadden en dan nog wel een die ik zelf ook direct had. Goed plaatje, wel interessant, maar geen duidelijk lijnen die je ergens naartoe voeren. Had misschien onder andere hoek sterker geweest.

Deze haalde de top 5 uiteindelijk net niet. Prima plaatje, spreekt ook aan, technisch goed maar andere zijn nog wat aansprekender.


De bedoeling was om per cursist tot een top 5 te komen. De mooiste, meest aansprekende beelden uit de selectie van 12. Uiteindelijk werden het de volgende 5 foto's:
Dit werd vooral een interessant beeld met heel sterke compositie genoemd. Mooi dat het nét geen zwart/wit is.

Waren die kleuren echt zo? Heb je de nabewerking niet overdreven? De berkenstammen lijken wel zilver.

Heerlijk knallend rood tegen groene achtergrond. Het beeld 'klopt'.

Prima macro foto. Bijna complementaire kleuren (roodachtig tegenover groen). Mooi licht in de paddenstoel. Was het beter geweest om iets maar naar rechts de opname te maken zodat 1 zijkant er helemaal opstaat en de stam niet zo centraal staat? De kleine imperfectie bovenop de paddenstoel werd als niet storend ervaren.

En dan de #1:
Abstract beeld. Bijna onmogelijk te zeggen wat dit is, maar dat maakt het alleen maar interessanter. Prima zwart-wit. Beeld was nog sterker geweest als het niet zo horizontaal was geweest, had het diagonaal van linksonder naar rechtsboven vastgelegd.

Tenslotte hebben we nog een poging gedaan om de beste foto te kiezen. Heel lastig vanwege de variatie in onderwerpen, maar ook in afdrukkwaliteit (thuis op deskjet, hema, profotonet) en het formaat (sommigen hadden 20 x 30 cm, dat oogt anders dan 13 x 19 of 10 x 15). Groter oogt snel beter, maar als de rest allemaal even groot is valt het uit de toon. Ook het witte randje dat sommige om de foto hadden laten zetten ziet er professioneel uit (TIP!) en afdrukken in mat i.p.v. glans doen het ook erg goed (TIP!)
Iedereen mocht zijn/haar topfoto op tafel leggen en toen zijn we daar op doorgegaan. Wat is dan de allerbeste? Onmogelijk te zeggen en dus ook veel discussie. Maar dat is goed en biedt weer wat nieuwe inzichten. Bovenstaande foto zat in ieder geval bij een top 5, waar ik best trots op was gezien het andere werk. Overigens opvallend dat de hele top 5 uit meer abstracte beelden bestond. De glasheldere landschappen/wolkenluchten/paddenstoelen haalden de top geen van allen.

Leuk, al die verschillen. Iemand had zich in pinhole-fotografie uitgeleefd. Een ander had alles in zwart-wit bewerkt met een plug-in voor Photoshop. En zo was het heel divers en leerzaam. Ik heb weer een leuke avond beleefd. Op naar volgende week, voorbereiding op de opdracht avondfotografie. Ik heb er nu al zin in.

Robert van Brug


Geen opmerkingen:

Een reactie posten