zaterdag 24 maart 2012

Nikon 1: combinatie met spiegelreflexlenzen

Na mijn vorige artikel over de fraai Nikon 1, nu het vervolg. Specifiek over het gebruik van lenzen van de spiegelreflexcamera op deze compacte systeemcamera.


Voor iemand die al een spiegelreflex en de bijbehorende lenzen van Nikon bezit is natuurlijk het grote voordeel dat die lenzen op dit toestel bruikbaar zijn. Niet zomaar, er is een adapter voor nodig, wat eigenlijk een stuk lucht is van bijna 300 euro, maar anders werkt het niet.

Hier recht een afbeelding van deze zogenaamde TF1 adapter. Aan deze zijde kunnen de 'grote' spiegelreflexlenzen gemonteerd worden, de achterkant gaat op de Nikon 1.

Twee dingen moeten me van het hart over het gebruik van grote lenzen op de Nikon 1:
 1. Het ziet er niet uit, maar:
 2. Het werkt fantastisch!
Hier een voorbeeld van zo'n combinatie:


Nikon J1, door middel van een TF1-adapter gekoppeld met een 70-300 mm telezoomlens.
De TF1-adapter kan in dit geval aan het statief gekoppeld worden.
Dit is als compacte camera niet meer serieus te nemen.

Er zijn twee belanrijke redenen waarom dit toch een belangrijk voordeel is, nl.:
 1. Er hoeven niet allerhande extra lenzen voor de Nikon 1 aangeschaft te worden. Als er een keer een telelens of wat dan ook nodig is en die is er al voor de spiegelreflex, dan kan deze gebruikt worden.
 2. Dankzij de crop-factor van 2.7 van het Nikon 1-systeem neemt het bereik van met name de telelenzen fors toe. De 70-300 mm zoomlens van hierboven wordt een 189-810 mm zoom. Dat is waanzinnig! En in tegenstelling tot een teleconverter is er geen verlies in diafragma. De lens hierboven blijft f4.5-5.6.
Het koppelen van de verschillende onderdelen gaat erg makkelijk en voelt zeer degelijk. De Nikon 1 kan de grote lens via de adapter prima bedienen! Diafragma wijzigen? Zo gedaan! En als de ontspanner half ingedrukt wordt treedt direct de Vibration Reduction in werking. De data van de lens komt goed door op de camera en in de EXIF-data.

Noemde ik in het vorige artikel een paar nadelen van de Nikon J1, bij gebruik met DSLR-lenzen komt er nog een nadeel bij:

Bij gebruik van een hele grote telelens werkt het niet. Om te zien wat je fotografeert moet je op het display achterop kijken, wat wil zeggen dat je de camera voor je moet houden. Met een lens van een paar kilo lukt dat niet. Of je moet Schwarzenegger heten. Of een oerstevig statief hebben, óf: een zoeker, dan lukt het ook. Toch maar de V1 dan, ondanks de meerprijs?

Groot, groter, grootst 

Nikon J1, met TF1-adapter, 2x teleconverter (versie III) en 300 mm f.2.8 telelens.

Hier is uit de hand geen foto mee te maken. Daarom heb ik dat maar met wat andere lenzen gedaan.
En dan nu wat resultaten:

Brilduiker in Dierenrijk te Nuenen.
Nikon J1 + TF1 + 70-300 mm lens op 300 mm (EFL = 810 mm). Diafragmavoorkeuze programma. Diafragma f/7.1, Auto-ISO 140, Sluitertijd 1/250e sec. Uit de hand.

Zwarte Ooievaar. Dit is de hele foto, geen uitsnede gemaakt.
Zelfde instellingen als de vorige foto.

Zilvermeeuw.
Foto gemaakt met voornoemde apparatuur, alleen lens nu op 170 mm. Full frame, dus geen uitsnede gemaakt.

Deze foto's zijn stuk voor stuk messcherp en van hoge kwaliteit. Om het maximale eruit te halen heb ik alle opnamen in RAW gemaakt en achteraf bewerkt in Photoshop.

Zoals ik al zei werkt het niet om met nog grotere lenzen aan de slag te gaan. Tenzij er een degelijk statief voorhanden is en/of een zoeker (op de V1). Dat had ik niet. Maar natuurlijk wilde ik de kans niet voorbij laten gaan de maximale focale afstand te bereiken die ik kan halen.

Opstelling
Nikon 1 J1 + Adapter TF1 + Teleconverter 2x III + 300 mm f/2.8 objectief.
Resultaat: 300 * 2 * 2,7 = 1620 mm! Oftewel 1 meter 62 centimeter! Krankzinnig. En dat bij f/5.6, hoewel ik f/8 gebruikt heb in verband met de teleconverter.


Knotwilg in de achtertuin van mijn buren. Afstand ca. 15 meter. Geen uitsnede, hele foto.

Er is geen enkele reden om te twijfelen aan de kwaliteit van de combinatie: het werkt gewoon. En het werkt goed! Dit biedt perspectief voor die zotten die kleine objecten heel ver weg in alle detail willen vastleggen, beter bekend als vogelfotografen.

Wat een gaaf speelgoed is dit.

Robert van Brug

4 opmerkingen:

 1. Hallo Robert, leuk dat je nu zelf de proef op de som hebt genomen. De resultaten liegen er niet om. Ik ga nu serieus overwegen er eentje aan te schaffen. Ik kwam op internet nog een alternatief tegen voor de adapter zie http://www.kipon.eu/artikel.php?id=NF-N1_NIKON-F-naar-Nikon-1
  Zou dat wat zijn...scheelt heel veel in de prijs.

  Groet,

  Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi op te lezen met een duidelijke uitleg en verassende resultaten.

  Ik heb dit blog gedeeld op mijn facebook pagina als je het niet erg vind.


  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Remco,

   prima dat je dit deelt: hoe meer zielen hoe meer vreugd!

   Robert

   Verwijderen
 3. Ideetje, in plaats van een zoeker zoals de V1, een LCD Loupe halen. Bevestig je met een magneetje op je lcd en dan heb je ook nog een 2x/3x vergroting. ideaal om te zien of het scherp is.

  Gebruik het zelf op mijn DSLR tijdens het filmen.

  BeantwoordenVerwijderen