zaterdag 17 maart 2012

Nikon 1: basistest

De afgelopen maanden heb ik veel testen uitgevoerd met een aantal verschillende camera's. Het eenvoudigst is te testen wat je zelf voor handen hebt, in mijn geval een compactcamera en een spiegelreflex.

De opkomst van de systeemcamera maakte dat ik hier ook over ging nadenken. Zou het wat zijn? En voor mijzelf? Wat uiteindelijk tot een artikel op dit blog leidde. Conclusie was dat het voor mij niet zou werken. Maar door de Nikon 1 werd ik weer aan het twijfelen gebracht, zoals in een ander artikel al uitgelegd. Een dergelijk toestel levert namelijk veel hogere kwaliteit beelden dan een compactcamera én alle lenzen voor de spiegelreflexcamera kunnen ook gebruikt worden.

Nu bleek een vriendin een J1 aangeschaft te hebben. Heel brutaal heb ik gevraagd of ik die een paar dagen mocht lenen en dat mocht. Paula: bedankt!
Nikon1 J1 met 10-30 mm objectief en bijpassende Nikon 1 draagband.

Mijn oorspronkelijke kritiekpunt op compacte systeemcamera's blijft echter overeind: het toestel is gewoon te groot om in de binnenzak mee te nemen. Ook met de kleinste lens erop. Het past wél in een damestas, maar de vraag is of dat werkt. Ook Paula heeft er een apart tasje voor. Wat de kans vergroot dat het toestel uiteindelijk niet meegaat op een dagje uit. Mocht je het toch meenemen, dan is het weliswaar groter en zwaarder dan een compactcamera, maar veel lichter en kleiner dan een spiegelreflex. En dat is niet onbelangrijk als je er de hele dag mee moet rondlopen. 

Er zijn twee verschillende types Nikon 1: de V1 en de J1. De V1 heeft wel een zoeker (electronic viewfinder of evf) en is een paar honderd euro duurder. De J1 heeft deze zoeker niet wat betekent dat het scherm achterop gebruikt moet worden om foto's te maken. Net als bij een compactcamera dus.
de V1 heeft dus wel die zoeker en lijkt daardoor wat meer op een spiegelreflex. De V1 heeft echter geen flitser, die de J1 weer wel heeft. Er kan wel een opzetflitser bijgekocht worden die beter is dan de inbouw van de J1. Tenslotte heeft de J1 een elektronische sluiter en de V1 ook nog een mechanische versie. Verder zijn de toestellen identiek.
Oh ja, voor de dames: verkrijgbaar in zwart en wit, de J1 is er ook in het rood en in het roze. De lenzen op deze camera zijn bijpassend van kleur.

De eerste indruk van de Nikon 1 is goed. Het toestel voelt erg degelijk, ziet er prachtig afgewerkt uit en heeft een rustig design, met niet te veel knoppen. Dat lijkt me goed want wie veel knoppen wil koopt maar een spiegelreflex.
De menu's wijzen zichzelf, het instellen gaat erg makkelijk en een aantal zaken lijkt op alle Nikon toestellen hetzelfde, zoals het scherm met de opname, het histogram en de belangrijkste gegevens van de opname. Dat is ideaal als je Nikon gewend bent en dit toestel voor erbij hebt. Voor Nikon geldt dat ze op deze manier niet iedere keer opnieuw het wiel hoeven uit te vinden. Wat goed is kunnen ze overal toepassen.


Achterzijde van de Nikon 1 J1. Vertrouwd scherm voor Nikon gebruikers.
Hier is ook goed zichtbaar dat er niet zoveel knoppen op de achterkant zitten.

Vervolgens foto's maken. Het wijst zichzelf, gaat makkelijk en het ziet er goed uit! Ook bij beperkt licht gaat het prima. De autofocus vindt razendsnel het onderwerp, dat is echt een enorm pluspunt van dit toestel.

Ook in de volautomatische stand gaat het verrassend goed. Zodra er een onderwerp dat heel dichtbij staat in beeld wordt genomen gaat het toestel in de macro stand. Een mens in beeld? Portretstand. Ook de gekozen waarden voor diafragma, ISO e.d. leveren in veel situaties een goed resultaat op.

Wie dit blog vaker leest weet dat de echte test voor camera's zit in het fotograferen met hoge ISO waarden. Hoe minder ruis er dan zichtbaar is, hoe beter de sensor en daarmee de camera. En wie dit gelezen heeft weet dan goedkope compactcamera's op dit onderdeel slecht scoren. Dus hoe vergaat het de compacte systeemcamera?

Voor alle testfoto's hieronder geldt: ik geef een 100% crop weer, dat wil zeggen dat iedere beeldpunt van de sensor (pixel) ook een beeldpunt op het scherm is. Hierdoor kijk je naar een extreem klein detail v/h totale beeld, in deze voorbeelden slechts 3% van de hele foto!
Alle opnamen gemaakt onder gelijke omstandigheden, vanaf statief.
Het onderwerp in dit geval: een krijger uit het wereldberoemde terracottaleger uit Xi'an, China. Maar dan een 15 cm hoge replica. Het hoofd is slechts 2 centimeter hoog.

ISO 400:

Nauwelijks ruis. ISO100 en 200 zijn nog beter, maar het is bijna niet zichtbaar.

ISO 800:

Er is hier al een beetje ruis zichtbaar, maar niet storend.

ISO1600:

En nog wat meer ruis, maar het valt nog erg mee.

ISO3200 dan:

Het kost moeite om ruis in de foto te krijgen, maar op de extreme waarde van 3200 lukt het. En dan valt het nog mee, indrukwekkend!

ISO 6400 (Hi1) zit ook nog op de camera, wat levert dat dan op:


Dit is heel veel ruis. Maar voor ISO6400 is ook dit verrassend goed!

En vergeet niet: dit zijn extreme close-ups, enorm uitvergroot. En natuurlijk is het mogelijk in fotobewerkingsprogramma's ruisonderdrukking toe te passen waardoor het resultaat nog veel beter wordt dan hierboven. Ik begin me af te vragen hoe dit zich verhoudt tot een spiegelreflex camera, maar dat is voor de volgende keer.

De voordelen op een rij:
  1. voelt erg degelijk aan
  2. eenvoudig te bedienen
  3. meer geavanceerde instellingen zijn mogelijk voor wie dat wil
  4. kwalitatief zeer hoogwaardige foto's, ook op hele hoge ISO waarden.
  5. op de volledig automatische stand over het algemeen prima foto's
  6. uitstekende autofocus maakt het makkelijk het gewenste plaatje te maken
  7. kleiner en lichter dan een spiegelreflex. Geen bezwaar om de hele dag mee rond te lopen
  8. mogelijk om lenzen van de spiegelreflexcamera op dit systeem te gebruiken

Nadelen zoals ik ze zie:
  1. Zoals eerder gemeld: te groot voor in de jaszak.
  2. Als gevorderde fotograaf wil ik niet dat de camera van alles voor mij bepaald, ik wil graag van alles zelf instellen. Dat kan wel, maar zit onnodig verstopt. De voor mij zo vertrouwde P, S, A en M-stand zitten diep in een menu. Dat is helemaal niet nodig, er was op de draaischijf nog ruimte genoeg voor.
  3. Ik heb behoorlijk moeten zoeken hoe ik het diafragma (in A-stand) of de sluitertijd (in S-stand) moet aanpassen. Ook de handleiding hielp niet. Na veel zoeken blijkt de zoomknop hiervoor gebruikt te moeten worden. Dat werkt prima, maar komt op mij onlogisch over. Het scheelt overigens wel een extra knop, dus ik snap waarom Nikon hiervoor gekozen heeft, maar als spiegelreflex gebruiker is dit wennen.
  4. Het ontbreken van een zoeker. De V1 heeft die wel, maar op de J1 ontbreekt het. In de zon is er bijna geen foto mee te maken, je ziet echt helemaal niets op de display. Ik heb kunstgrepen moeten uithalen door het scherm in de door mijzelf veroorzaakte schaduw te houden, maar dan is de houding weer onlogisch en is het niet ontspannen fotograferen. Aan de andere kant: als je een compactcamera gewend bent zal dit punt je niet eens opvallen. Ben je echter zoals ik een spiegelreflexgebruiker, dan is het behelpen. 
  5. Duur. Er zijn in dit segment voordeligere alternatieven op de markt die wellicht net zo goed zijn. Ik denk dan met name aan het Micro Four Thirds systeem wat nog niet de helft kost van het Nikon 1 systeem. Maar is dat wel zo goed? Een verdere test zal het uitwijzen!
Bedankt weer voor het lezen en tot de volgende keer.

Robert van Brug





3 opmerkingen:

  1. Hallo,

    Na het lezen van je blog heb ik het idee dat ik bij jou op het goede adres ben om e.e.a te vragen.
    Mijn vraag is of het met onderstaand setje goed te doen is om vogels te fotograferen en dan vooral vogels in de vlucht die op je af komen vliegen.
    Dan nog de vraag hoeveel mm in totaal krijg je met deze combinatie om mee te werken?

    Nikon 1 V1
    Nikon AF-S VR 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED
    Nikon TC-14 E AF S Teleconverter II
    NIKON FT1 F-Mount adapter


    Verder wat is er waar van onderstaand bericht als ik bovenstaande set gebruik?
    "Enige probleem met de converter voor je eigen lenzen is dat enkel
    het middelste scherpstelpunt nog werkt en alleen in AFS mode, dus geen tracking van bewegende onderwerpen".
    Alvast bedankt voor een antwoord, piet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Piet,

      de door jou bedachte combinatie levert een effectieve aantal mm's op van 810. (2,7 * 300). Dit is redelijk wat en zal voor vogelfotografie vaak voldoende zijn. En je kunt natuurlijk ook terugzoomen naar 189 mm (2,7 * 70) dus je blijft flexibel.

      Vogels in vlucht fotograferen is enorm lastig. Zeker als ze op je af komen vliegen. Maar het autofocus systeem van de Nikon 1 is super dus hier lukt het wel mee.

      Het nadeel van het middelste scherpstelpunt is er wel, maar zou voor mij geen belemmering zijn. Dit punt is namelijk het beste van allemaal (meest gevoelig). Vogels in vlucht zul je zowiezo midden in het zoekerbeeld scherp willen stellen en dan meebewegen met de camera om de vogel te volgen. Zolang je de vogel maar ongeveer in het midden van het beeld houdt (wat vanzelf gaat) is er geen enkel probleem.

      Succes met de overwegingen!

      Groeten, Robert

      Verwijderen
  2. Beste Robert,

    Met plezier je blog gelezen en je blog staat onder de favo's Ik heb met Lays een Nikon 1 J1 gewonnen. Ik ben 63 jaar en het gaat mij toch allemaal wat moeilijker af.

    Wil jij mij uitleggen hoe ik een lange sluitertijd in kan stellen. Het heeft mij uren en uren gekost maar ik zie het niet.

    Lees ook over een bulb stand...en wat is het verschil. Dagen zitten dubben om je te mailen....Ik vind het menu zo ingewikkeld . Bij de J3 moet het makkelijker zijn.

    Ik zou je zeer erkentlijk zijn en het is dus geen gemakszucht maar ik kom er echt niet uit en in mijn omgeving ook geen "fotomensen"

    Zeer hartelijk

    Cees Buitendijk

    BeantwoordenVerwijderen