zondag 25 december 2011

Content-aware Fill / Wilde Zwanen

Bijna alle zwanen die je in Nederland ziet, zijn Knobbelzwanen, duidelijk herkenbaar aan de zwarte knobbel boven hun snavel, maar nog makkelijker aan het feit dat de snavel oranje van kleur is. In Nederland komen nog twee soorten zwaan voor: de Kleine Zwaan en de Wilde Zwaan, beide met een gele snavel. Zoals de naam doet vermoeden is de kleine zwaan de minst grote, maar nog steeds een ZGV, een Zeer Grote Vogel van 5-6,5 kg. Vergelijk dat eens met een huismus, een typisch KBV'tje, Klein Bruin Vogeltje, van 25-40 gram. Het verschil tussen deze twee geelgesnavelde giganten zit in de tekening van de snavel: bij de Kleine Zwaan is dit recht, bij de Wilde Zwaan is het een kromming.

Gisteren was het na een periode van somber weer en veel neerslag ineens zonnig. Heerlijk, eropuit! Ik ben richting Cuijk gereden omdat ik getipt was dat daar Grote Zee-eend en IJseend rondzwemmen. De eerste is vrij bijzonder voor het binnenland, de tweede is voor mij nieuw en dat is altijd leuk. Op de plas aangekomen bleek er van alles te zitten, maar de IJseend liet zich niet zien. Wel zaten er Grote Zaagbekken, Futen, Dodaars, Wintertalingen, Krakeenden, Meerkoeten, Wilde Eenden, Knobbelzwanen, een verdwaalde winterkoning, Kuifeenden, Blauwe Reiger, Aalscholver en ik vergeet vast nog wel het een en ander.

De Grote Zee-eend (het enige woord in de Nederlandse taal met 4 e's achter elkaar) was er wel, maar te ver weg voor een goede foto.

Het hoogtepunt van mijn bezoek was echter dat de ook aanwezig Wilde Zwanen opvlogen, waarbij ze prachtig verlicht werden door het zachte licht van de laagstaande winterzon:


Een vogelfoto waarop iets extra's gebeurd is zóveel leuker om te zien! Vogels in vlucht zijn gewoon interesanter dan dobberend op de plas. Dit is de hele foto, waar ik wat contrastverhoging en verscherping op heb toegepast.

Toch mankeert er nog wel het een en ander aan deze opname. Het grootste probleem is dat de zwanen links tegen de rand lijken te vliegen, er is te weinig ruimte. Rechts is er ruimte genoeg, ik had in dit geval iets meer naar links moeten richten. Maar dat is achteraf, kun je hier nog iets mee?

Photoshop zit vol met functies die soms handig zijn en soms op pure magie lijken. Ik heb een experiment uitgevoerd met de functie vullen (Fill). Tot nu toe heb ik dit alleen gebruikt om dingen weg te halen uit het beeld die ik er niet in wilde hebben en dan photoshop een opvulling te laten bedenken, en dan nog alleen als dat simpele zaken waren. Maar hoe goed is die functie eigenlijk?
  1. Image
  2. Canvas size
  3. anker rechts vastzetten, links ruimte toevoegen, 15 cm in dit geval
  4. Photoshop creëert nu aan de linkerzijde wat achtergrond, standaard in een ruitjespatroon
  5. Selecteer dit nieuwe deel met de Rectangular Marquee Tool
  6. Edit
  7. Fill, Content-aware
  8. Opacity (dekking) 100%
  9. OK

Photoshop berekent de rest van de foto:

Fantastisch! De achtergrond met struiken en het water erbij, het klopt gewoon, ongelooflijk wat Photoshop hier presteert. De toepassingen hiervoor zijn legio:
  • heb je een foto waar je onderwerp te dicht tegen de rand v/d foto aanzit, dan laat je photoshop er gewoon iets bij bedenken. Het patroon van de achtergrond mag niet te lastig zijn, maar onderschat Photoshop niet.
  • Een opname waar wat in zit wat er niet hoort: haal dat deel weg en laat photoshop het ontstane gat opvullen
Om nogmaals deze functie te illustreren heb ik de linkerzwaan geïsoleerd. Nu kwam echter de vleugel van de rechterzwaan wel in beeld, maar deze kan ik door photoshop laten vervangen door wat extra achtergrond.

Dit is beeldmanipulatie, maar voor mij kan dit goed door de beugel. Ik verander de waarheid maar laat het hoofdonderwerp ongemoeid. Ik maak alleen de foto beter.

Bedankt voor het lezen,

Robert van Brug


3 opmerkingen:

  1. hier is photoshop voor, heel goed gedaan en met je uitleg lijkt het nog niet eens zo moeilijk, helaas heeft Elements dit niet, denk ik..;-)

    Groetjes Von

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi naamgenoot,

    Toen ik dit las dacht ik eerst aan een grap. Maar wat een knap resultaat zeg. Ben wel onder de indruk. Blijft jammer dat je voor de prijs van Photoshop een aardige lens kan kopen en een mens moet keuzes maken.

    Leuke blog is dit; kom nog wel eens vaker terug.

    Groeten,
    Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag Robert,

    Via via ontdekte ik jouw blog. Leuk om te lezen wat iemand anders met Photoshop doet en je hebt me met deze tip toch weer even opgefrist. Ik wist dat het kon maar was het echt vergeten. Meteen weer even uitgetest. Ook je andere artikelen heb ik gelezen. Fijn dat er iemand is die zijn kennis gratis ter beschikking stelt.
    Succes verder met je blog en de vogels (ook mijn passie).

    MVG,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen