vrijdag 2 december 2011

Time management

Waar bestaat het leven van een fotograaf uit, naast het maken van kiekjes? Is op dat knopje drukken nou echt zulk zwaar werk?

Er bestaat een beeld dat fotografen, en met name zij die met modellen werken, hun tijd besteden met het uitzoeken van exotische locaties, omgaan met prachtige mensen, glamoureuze feesten, etc. 

Op internet kwam ik de volgende afbeelding tegen:Hoewel ik zelf geen professional ben, herken ik mezelf (helaas!) meer in de rechterzijde van deze afbeelding. Foto's uitzoeken, nabewerken, plaatsen op internet, sociale netwerken onderhouden, bloggen, apparatuur testen, technieken oefenen, enzovoort. Je blijft bezig en slechts een beperkt deel v/d tijd ben je echt foto's aan het nemen. Hierboven staat 12%. Dat zou zo maar kunnen kloppen. Die 12% zou meer moeten zijn, maar de tijd zit voor 88% in andere zaken, tja. Heel veel dingen die hier genoemd zijn kosten veel tijd. Maar het meeste zit in 'editing'. 2.5 x zoveel als het nemen van de foto's zelf!

Daarom de tip van de dag: 

bespaar zoveel mogelijk tijd bij het selecteren en nabewerken. 

Neem alle foto's die je denkt te moeten nemen, maar maak direct een selectie. Alles wat op de display al mislukt is (zwaar bewogen onderwerp, de bruid staat er maar half op, het kind knipperde net met de ogen, etc.) kan direct weg. Bij twijfel niet weggooien en op de computer bekijken, dat scherm is veel beter. Ben je op een meerdaagse reis en zitten hier dooie uurtjes in, bijvoorbeeld onderweg, of 's avonds voor/na het eten? Selecteer dan. Gooi weg wat toch niets gaat worden, scheelt thuis weer en bovendien weet je wat er goed geworden is en wat je misschien nog een keer moet proberen.

Probeer in Photoshop (of een ander pakket) zoveel mogelijk stapjes te automatiseren. Zijn er zaken die je bij bijna iedere foto doet (instellen van contrast of vibrance?). Of zijn er zaken die je met bepaalde onderwerpen bijna altijd doet (landschappen zus, portretten zo, vogels altijd verscherpen)? Maak dan profielen/settings aan, geef deze een logische naam en bespaar van nu af aan tijd. Het uitgangspunt moet zijn dat iedere muisklik er 1 teveel is.

Denk na over je workflow. Investeer tijd nu om vanaf nu tijd te besparen. Heb je hier hulp bij nodig volg dan een cursus, er zijn er vele.

Tot een volgende tip,

Robert van BrugGeen opmerkingen:

Een reactie posten