woensdag 21 december 2011

Hoe maak je een geslaagde groepsfoto?

Je kent dat wel: je bent met een paar vrienden iets aan het doen en je wilt als aandenken een kiekje maken. Zo gezegd zo gedaan, maar wat blijkt: Tante Annie had net haar ogen dicht. Of broer Jan moest net gapen wat er niet heel intelligent uitziet. Het is soms al moeilijk om er 1 iemand goed op te krijgen, dus met meer mensen nemen de problemen in hoog tempo toe.

Ik had iets in gedachten waar mijn 2 favoriete modellen best aan mee wilden werken. De opdracht was: op 1 foto wil ik dat je gek doet, boos kijkt of iets anders vreemds, op de ander moet je normaal doen. Dat gekke: dat was leuk natuurlijk.

TIP: vraag kinderen om gek te doen, de foto daarna is echt ontspannen lachend!

Misschien voor volwassenen ook wel een goed idee, nu ik erover nadenk..

Maar goed, zie hier wat ze er van gebrouwen hebben:
En een lol dat ze hadden! Maar het gaat erom dat er van ieder kind een leuke opname is, waarbij de rest van de foto zoveel mogelijk ongewijzigd is. Ik heb geen statief of wat dan ook gebruikt, gewoon uit het handje twee foto's genomen.

En dan: photoshop! Dit blog is niet per se bedoeld als photoshop cursus, maar dit is iets zeer bruikbaars vind ik zelf, dus hier gaan we:
 1. laad beide bestanden in photoshop als lagen (layers) (vanuit Adobe Bridge: tools > Photoshop > load files into Photoshop layers)
 2. selecteer beide bestanden/lagen
 3. edit > auto align layers
 4. selecteer de bovenste laag
 5. voeg een masker toe
 6. selecteer het penseel, flink groot
 7. zet de dekking (opacity ) op 50%
 8. poets met het penseel het deel weg dat je niet wilt hebben van deze laag.
 9. zet de dekking weer op 100%, en klaar!
Ta da, we hebben een goede groepsfoto, kijk maar:

Dit opent de weg naar vele mogelijkheden. De groepsfoto waar iemand echt genant opstaat is maar 1 toepassing, maar wel een hele fijne om te hebben. Je kunt op dezelfde wijze echter ook iemand helemaal wegpoetsen, als ik hierboven nog een foto van een lege bank zou hebben, dan wordt het heel makkelijk. Of denk aan een sporter die een mooie actie uitvoert, waarbij je een aantal momenten achter elkaar plakt in 1 foto, dat geeft een heel cool effect. De mogelijkheden zijn eindeloos en het is zo gedaan. 

Ik ben zeker geen photoshop guru. Maar dit soort mogelijkheden heeft absoluut voordelen. In plaats van al je groepsfoto's weggooien hoef je alleen maar te kijken of iedereen op ten minste 1 foto acceptabel aanwezig is. Of iemand er afpoetsen omdat die persoon niet bij de groep hoort, of omdat het je ex is... Zolang je een aantal foto's hebt vanuit dezelfde positie, kun je storende elementen van de ene foto die niet op de andere staan weghalen. Of de goede elementen van verschillende foto's combineren.

TIP: neem altijd veel groepsfoto's, zoveel mogelijk vanuit dezelfde positie, belichting, etc. 

Het liefst een paar opnamen snel achter elkaar. Het helpt als mensen nauwelijks bewegen. Probeer het maar eens,het is echt niet moeilijk.

Ik heb eerlijk gezegd geen idee of dit met andere fotobewerkingsprogramma's ook kan. En photoshop is niet voor de beginner en zeer uitgebreid, maar leuk is het wel. 

Bedankt weer voor de aandacht en tot een volgende keer.

Robert van Brug


1 opmerking:

 1. laat ik dit nu gisteren ook gedaan hebben, met twee koters van 1 en 2 1/2 jaar, eerst gek doen en daarna de foto's zijn top geworden.
  Maar het weg poetsen en plakken is wel een goed idee.

  Fijne dagen en groetjes van Von

  BeantwoordenVerwijderen