zaterdag 15 maart 2014

Spreeuwenzwermen fotograferen

Ik ben begin Maart bij een spreeuwenzwerm gaan kijken. Wat een prachtig natuurfenomeen, en dat in ons overbevolkte landje. Echt genieten en een aanrader voor iedereen.
Normaal gesproken is het fotograferen van vogels een uitdaging voor specialisten, maar niet in dit geval. Dat komt omdat niet de spreeuwen afzonderlijk vastgelegd worden, maar de hele groep. En dat zijn er veel, heel veel. Schattingen liepen in de tienduizenden.

Spreeuwen leven in groepen van tientallen tot enige honderden gedurende de dag. Tegen zonsondergang verlaten deze groepen de weilanden en bomen waar ze zitten en gaan zwermen. Hier het moment dat een groep vertrekt:


Deze zwermen zijn nog niet indrukwekkend in omvang, maar ze zoeken elkaar op. Hier een al iets grotere groep die uit de verte aankwam:

Hier hoopte ik ook op: dat de zwerm zich tegen de zonsondergang zou ophouden. Hier heeft de lucht de mooiste kleuren. Helaas, die avond hadden ze collectief besloten aan de andere kant hun kunsten te gaan vertonen. Doordat ze zich als een organisme lijken te gedragen en heen en weer golven is er regelmatig een fraaie vorm in de lucht te zien, opgebouwd uit ontelbare spreeuwen, zo zie ik hier bijvoorbeeld een blad in:


En wat is dit? Een vingerafdruk? Een schoenafdruk? Zeg het maar.


Hier wat meer overzicht, waarbij mooi zichtbaar is hoe de vogels boven de bomen vliegen. Dit is toch onmiskenbaar een vogel in vlucht, toepasselijk:


En tenslotte deze: de kussende mond. 


Ik kan iedereen aanraden dit een keer te gaan bekijken. Het is een paar weken in het voorjaar en in het najaar weer. Via www.waarneming.nl kan in de gaten worden gehouden waar grote groepen zich ophouden. De spreeuwen zijn totaal niet schuw, ook dat is met vogels wel eens anders.
Apparatuur hoeft ook niet heel gek, ik zag ter plaatse mensen met hun smartphone redelijke foto's (en filmpjes) maken. Betere apparatuur helpt natuurlijk wel. Op het laatst was het erg donker en dan kan er met professionele apparatuur doorgewerkt worden waar de rest het moet opgeven. Een 70-200 mm-lens (f/2.8) is ideaal, maar de zwerm kan dan ook te dichtbij zijn, wat een 24-70 f/2.8 de beste keuze maakt. Maar eigenlijk kan het met bijna alles wel, gewoon doen en genieten.

Bedankt voor het lezen,

Robert van Brug

Geen opmerkingen:

Een reactie posten