zaterdag 26 januari 2013

Foto's herbewerken

Ik was een foto van een paar jaar geleden aan het zoeken toen mij opviel dat ik inmiddels op een andere manier foto's maak. Niet alleen de apparatuur is deels anders, ik kies ook andere instellingen. Vaker de M-stand, altijd RAW, nabewerken in Photoshop in plaats van in Capture NX2 van Nikon.

Het viel me ook op dat ik foto's nu anders zou bewerken dan een paar jaar geleden. Ik heb een paar foto's beetgepakt waar ik destijds lyrisch over was. En die ik nu nog steeds heel mooi vindt. Vervolgens heb ik de RAW-file genomen en ben opnieuw begonnen.

Alle foto's zijn gemaakt in Zambia met een Nikon D90 + 70-300 mm f/4.5-5.6 objectief.

Oorspronkelijke bewerking:


Herbewerking:

Minder detail dan de oorspronkelijke bewerking, maar de vogel staat er nu helemaal op terwijl eerst een stuk staart miste.

Oorspronkelijke bewerking:
Herbewerking:

Hele kleine crop (5% v/h totale beeld ongeveer). Nu zou ik waarschijnlijk denken dat hij te ver weg zit voor een goede foto, toen was ik blij dat ik 'm had. Vooral het verschil in cameraprofiel (landscape) maakt hier het verschil. Hier twijfel ik tussen de oorspronkelijke bewerking en de herbewerking, maar herbewerken hoeft natuurlijk niet per se een beter resultaat op te leveren.

Oorspronkelijke bewerking:

Herbewerking:

Deze vind ik veel beter geslaagd dan de oude. Veel scherper!

Ik merk dat ik andere uitsneden maak als een paar jaar geleden. Voor een deel zal dat smaak zijn, maar mij viel op dat ik me nu meer aan compositieregels probeer te houden, zoals de regel van derden.
Een tweede verschil is dat ik nu minder verscherp, maar ook geen ruisonderdrukking toepas. Hoeft ook niet want deze foto's zijn allemaal op ISO 200 gemaakt, dus er is geen zichtbare ruis. Een klein verschil is dat in de RAW-converter van Adobe ik nu een nieuwere versie kan gebruiken (2012) en dat levert als het goed is een beter beeld op. Het verschil is zichtbaar t.o.v. de 2010 versie in ieder geval.

Conclusie:
Pak de oude foto's nog een keer opnieuw beet en leef je er opnieuw op uit. Het kan zijn dat een redelijke plaat toen plotseling een topper wordt. Door nieuwere/andere software of door betere bewerkingsvaardigheden.

Have fun!

Robert van Brug

3 opmerkingen:

  1. Ik dacht jippie, Robert gaat uitleggen hoe je de software moet gebruiken...Want ik ben er nog steeds niet helemaal uit. Wat zie je goed het verschil in de scherpte, terwijl het toch de zelfde foto is. Knap stukje werk. Ik denk dat we dat haast allemaal wel hebben, wanneer we terug kijken naar een paar jaar terug dat je het toen heel anders aan pakte. Ik ben er ook één van, wanneer ik naar het begin van het blogje ga...oeps, maar daar leren we weer van. Fijn sneeuw weekend, het komt hier met dikke vlokken naar beneden...

    LG Von

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Opmerkelijke verschillen, en heel herkenbaar, ook ik ben in de loop der tijd anders tegen beelden en beeldverwerking aan gaan kijken. En hopelijk worden ze daar beter van ;-)
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen