dinsdag 25 september 2012

CKE 1: Fotocursus

Ik heb besloten om een fotocursus te gaan doen. Sterker nog, ik ben al begonnen. Waar, hoe en waarom zal ik hier uit de doeken doen en ook waarom ik er dit artikel over schrijf.

Waarom een fotocursus?
Ik ben nu 2 jaar in het bezit van een digitale spiegelreflexcamera en ik heb er al heel veel lol aan beleefd. Vooral de wildlife fotografie, en daarbinnen de vogelfotografie, heb ik uitvoerig verkend. En hoewel ik niet wil zeggen dat ik daar nu alles van weet, is dat toch wel een specialisatie geworden. Daar is niets mis mee, maar ik wil meer. Als ik op vakantie ben met het gezin wil ik daar ook betere foto's van maken dan de kiekjes waar ik tot nu toe mee thuiskom. Ik was al een beetje begonnen met macrofotografie en zo is er vast nog van alles waar ik nog niet aan gedacht heb. Ik ben daarom op zoek gegaan naar een cursus die mij uitdaagt om fotografisch dingen te doen die nieuw zijn, die me verder helpt.

Waar is het?
Bij het Centrum voor de Kunsten in Eindhoven (CKE). Hier een link naar de cursus. De cursus bestaat uit 30 lessen van 3 uur op de donderdagavond (van 19.30 tot 22.30 uur). Ik heb me ingeschreven voor de gevorderdencursus omdat de beginnerscursus toch vooral over het goed leren kennen van de camera gaat en ik ga er vanuit dat ik dat wel weet inmiddels.

Wat houdt het in?
Er volgen opdrachten op het gebied van landschapsfotografie, een documentaire-opdracht dierbaar persoon, inspiratie-opdracht, avondfotografie, tabletop, studio portret + flits, photoshop van het portret, excursie naar een industrieterrein in Duitsland, fotoboekopdracht, opdracht Rotterdam en een afsluitende presentatie maken. Vanaf 20 September t/m 25 April volgend jaar ben ik hiermee onder de pannen.

Eerste indruk?
Helemaal goed! De groep is normaal zo'n 16 personen en nu maar 9, dus lekker veel persoonlijke aandacht. Mooi gemengd gezelschap waarbij volgens mij alle andere cursisten al veel langer met fotografie bezig zijn dan mij, dus ik kan er mooi wat van leren. De opdrachten zijn allemaal uitdagend en zullen me behoorlijk uit de comfort zone halen, en dat is nu precies de bedoeling. Leerzaam wordt het zeker!

Waarom een artikel erover op dit blog?
Ik wil de komende maanden met enige regelmaat de voortgang met jullie delen. Mijn eerste wankele schreden op nieuw terrein, de valkuilen, mislukkingen en uiteindelijk (hopelijk) de toch geslaagde eindresultaten. Doorspekt met tips/trucs is dat mogelijk voor meer mensen interessant.

Tussendoor zal ik dan met enige regelmaat andere updates plaatsen, bijvoorbeeld van een dag fotograferen op zee wat ook op de planning staat.

Wordt vervolgd dus! Groetjes,

Robert van Brug

4 opmerkingen:

 1. Robert veel succes met de cursus. Ik vond je al een gepassioneerd fotograaf met veel technische bagage. Moedig dat je dit nog wilt verbeteren!!

  Groet,

  Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga je zeker volgen, wat goed dat je dit gaat ondernemen. Succes met je opdrachten, Rotterdam staat ook nog op mijn lijstje, mag je het ook met andere mensen ondernemen..?? Avondfotografie in Rotterdam...lijkt me gezellig..

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga je blog ook volgen en ben benieuwd naar je ervaringen en vorderingen. Ik ben een autodidact en heb zelf ervaren dat met name landschap-fotografie je een heel stuk verder brengt en in dat dat een hele andere aanpak vereist dan vogelfotografie.
  Als je interesse hebt neem dan ook gerust een kijkje op mijn blog.

  Groeten, Gerard

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk Robert! Zelf ook vaak overwogen maar het komt er maar niet van dus nu kan ik via jouw blog mooi eens volgen wat zo'n cursus inhoudt. Eén ding weet ik wel, bloggen hoeven ze jou niet meer te leren:-)

  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen