maandag 28 juli 2014

Beverfotografie

Weinigen staan stil bij de natuur in Nederland. En soms snap ik dat wel: wij hebben geen leeuwen, tijgers en olifanten. Er gaan al jaren geruchten over de terugkeer van de wolf in Nederland, maar het is nog niet zover, helaas. Tot die tijd moeten wij het doen met Reeën, Damherten, Edelherten, Vossen, Dassen, Konikspaarden en Heckrunderen. Al dan niet in Nationale Parken, al dan niet geherintroduceerd. Maar er is wel degelijk wat te zien. En dan is er de Bever.

De Bever is een knaagdier dat de meeste Nederlanders nog nooit in het echt gezien hebben en alleen kennen uit tekenfilmpjes van Disney, waarin zij aan de lopende band bomen omknagen. Hier zit wel degelijk een kern van waarheid in, en de voortanden van de bever zijn dan ook een geducht wapen. Zij zijn echter behoorlijk schuw en komen niet overal voor. Een van de meest geschikte gebieden is Nationaal Park De Biesbosch. Hier leven naar verluid circa 300 bevers in het wild.

Dan nog is ze vinden of zien geen makkelijke opgave. Ik heb hierbij in ieder geval hulp ingeroepen van Bas Breetveld van Fotosloep.nl. Bas is een zeer ervaren wildlife fotograaf die workshops geeft en het gebied op zijn duimpje kent. En dat is belangrijk, die lokale kennis. Waar zijn recent bevers gezien? Waar is de kans het grootst?

Bas heet mijn vrouw en mij van harte welkom in zijn fotosloep. Een naar eigen specificatie gebouwde aluminium boot met zeer geringe diepgang dat overal kan komen. Voorzien van een krachtige buitenboordmotor om naar het gebied toe te snellen, en een elektro fluistermotor om in stealth mode de beesten te kunnen besluipen. Wij wisten dat het mooi weer zou worden, maar helaas was het een van de heetste dagen van 2014 met een dagmaximum van 35 graden Celcius in de schaduw. En er was geen schaduw! Vertrek om 17.00 uur en toen was het nog bloedheet. Gelukkig is het op het water iets minder. Met veel drinken, een safarihoed, zonnebrandcrème en muggenlotion zijn we op het ergste voorbereid. Oh ja, en een camera.

Al snel begint Bas gepassioneerd over 'zijn' gebied te vertellen en over de wetenswaardigheden van de bever. Hoe ze leven, hoe je ze kunt waarnemen en hoe je ze moet benaderen. In ieder geval zo stil en bewegingloos mogelijk. Vandaar ook de elektromotor, maar ook de camera moet al in de aanslag (geen bewegingen) en voor het eerst heb ik van de Quiet-mode van mijn camera gebruik gemaakt. Deze werkte overigens boven verwachting, veel stiller, maar wel langzamer. Aan het begin van de trip had ik de 2x teleconverter nog op mijn 300 mm f/2.8 zitten, maar aan het einde was dat niet meer haalbaar.

In het begin is het nog bloedheet en wachten wij geduldig peentjes zwetend op de eerste bever. We worden nog verrast door een langszoevende IJsvogel, maar de bevers laten zich niet zien. Is het dan toch te warm, zoals gevreesd wordt?
Zwemmende Bever
ISO 1600, f/8, 1/250e sec.
Nikon D600 + 300 mm f/2.8 + 2x TC III, uit de hand
Om half 8 is het dan zover: de eerste zwemmende bever wordt in de buurt van de boot gespot door Bas. Voorzichtig gaan we langszij varen en ik kan heel stil een paar opnamen maken. Bas vertelt dat dit een oude man is, een enorme bever. Deze is minder schuw dan de vrouwen die een burcht met kroost moeten verdedigen. Geluk voor ons. Bovendien is er net even wat zonlicht dat onder de begroeiing doorschijnt waardoor de bever in het zonnetje gezet wordt.

De klap op het water

De bever wordt een tijd door ons gevolgd, waarbij ik braaf de aanwijzingen van Bas opvolg over hoe ik me moet gedragen. Na enige tijd is de bever ons toch zat. Hij vlucht niet, maar geeft een waarschuwing door met zijn staart een klap op het water te geven. Met meer geluk dan wijsheid leg ik dit moment vast. We laten dit stukje Biesbosch verder met rust en varen verder.

Ondertussen wordt het al later en later en neemt gelukkig de hitte een beetje af. De zon schijnt niet meer genadeloos op de bol dus kan ook de hoed af. Maar warm blijft het. Het ene mooie stukje van De Biesbosch na het andere doemt voor de boeg van de fotosloep op.

De Biesbosch, net na half 9 's avonds.
Nikon D300s + 24-70mm f/2.8
iso 200, f/4, 1/2000e sec, op 24 mm.
Het uitzicht is af en toe werkelijk fantastisch en ik probeer er fotografisch wat van te maken, maar ook bovenal van te genieten. Dat lukt zeker, bij ons allebei.

Fuut in laat avondlicht
foto genomen om 20:45 uur.

Mooi licht maakt alles mooi. Ook zoiets eenvoudigs als een Fuut, waar er vele van in De Biesbosch voorkomen.

Kuifeend (vrouw) met 5 kuikens.
Foto gemaakt om net na 21.00 uur.

Kuifeenden zijn ook zeer gangbaar, maar ik had niet eerder kleintjes gezien. En in mooi licht is ook dat mooi.

We hadden wat zitten dollen of we een beverdiploma konden verdienen en Bas ging hier gewoon in mee. Dat zou bestaan uit de volgende niveau's:

  1. bever niet echt gezien, maar wel strepen/golven in het water veroorzaakt door bever
  2. bever horen knagen in de verte
  3. bever gezien!
  4. bever op de foto kunnen zetten
  5. een bever op de oever aantreffen die aan het foerageren is
  6. zelf een bever ontdekken (vrijwel kansloos als Bas ook in de boot zit)
  7. een beverburcht ontdekken inclusief de paden die erbij horen
  8. de individuele bevers herkennen en weten hoe ze benaderd kunnen worden
Ik zou vooraf tevreden zijn met een paar geslaagde foto's, maar verdomd, om 22:06 uur spotte ik een bever die Bas niet zag (yes!). Hij was behoorlijk afgeleid door een bever aan de andere kant, maar toch, ik zag deze in het donker op de oever. En uit het water! Dus niveau 5 en 6 met één bever behaald.

Bever op de oever!
Nikon D600 + 300 mm f/2.8
f/2.8, ISO 3200, 1/100e sec., uit de hand, in Quiet mode
Hier komt mijn apparatuur heel goed van pas. De full frame sensor kan nog soepel omgaan met de ISO3200 en mijn telelens is met f/2.8 ultra lichtsterk. Een goed functionerende stille modus, een vaste hand en tsjlak (in plaats van KLIK!) en hij staat erop. De foto is niet ontruist, alleen wat verkleind. Ik heb er precies 1 foto van kunnen maken, bij de tweede lag de bever al bijna helemaal in het water.

De zon was op dat moment al ondergegaan, dus de opname is in de schemering gemaakt. Maar gelukkig hebben we de zonsondergang wel meegemaakt op het water.

Zonsondergang in De Biesbosch
Nikon D600 + 300 mm f/2.8
ISO 800, f/4, 1/4000e sec.
Deze instellingen waren een beetje overdreven, maar we voeren hier rond in Zeearend gebied. Er zitten inmiddels 9 Zeearenden hier (2 nesten en 1 solitair exemplaar) dus het gaat goed met deze machtige rover. Helaas hebben wij ze niet kunnen spotten wat waarschijnlijk met de grote drukte op het water te maken heeft. Maar natuurlijk hoopte ik er wel op en had ik de camera voor een eventuele ontmoeting in gereedheid gebracht. Wees voorbereid!

Iets later, zelfde gebied.
Nikon D300s + 24-70mm f/2.8 @70mm
ISO 200, f/4, 1/1600e sec.
Op de terugtocht van de zonsondergang dus nog zelf een bever gespot. En honden horen blaffen in de verte, dacht ik. Dit bleken echter reeën te zijn die hier veel voorkomen. Nooit geweten dat die blaffen. We hebben nog geprobeerd een ree te betrappen op het oversteken van een plas water, maar helaas.

Het was een memorabele zeer warme avond. Wij waren na middernacht pas thuis en toen was het nog 27 graden Celcius, abnormaal. Olga en ik vonden het een fantastische ervaring, die mede dankzij de kennis en het enthousiasme van Bas zo goed geslaagd is. Zeker een stuk of 8 verschillende bevers gezien, maar vooral genoten van de mooie natuur. Voor herhaling vatbaar!

Bedankt voor het lezen,

Robert van Brug

Geen opmerkingen:

Een reactie posten