Iris bij natuurlijk licht Nikon D600 + 24-85mm f/3.5-4.5 @85mm iso 1600, f/4.5, 1/25e sec. |
Op lagere ISO waarden worden de kleuren mooier en de contrasten hoger, maar er was gewoon niet genoeg licht om daar iets aan te doen. Bij een iets geknepen diafragma van bijvoorbeeld f/5.6 zou het beeld ook nog wat scherper zijn. Gelukkig zijn er oplossingen op bijna alle camera's aanwezig waarbij een tekort aan natuurlijk licht opgelost kan worden: via het toevoegen van kunstlicht door het gebruik van de flitser.
Nadeel van het gebruik van de ingebouwde flitser van een camera is dat direct flitsen geen fraaie belichting oplevert. Met een opzetflitser, ook wel reportageflitser genoemd, is het mogelijk om de flitskop omhoog en zijwaarts te richten. Hiermee wordt een lichtvlek gemaakt op plafond of muur die vervolgens als lichtbron voor ons onderwerp dient. Het oppervlak van deze lichtvlek is veel groter dan dat van de flitskop zelf, waardoor we veel zachter licht krijgen. En dat is veel prettiger!
Direct geflitst met reportageflitser met omnibounce
iso 400, f/4.5, 1/60e sec.
|
Indirect geflitst via het plafond met omnibounce iso 400, f/4.5, 1/60e sec. |
Invullen m.b.v. uitschuifkaartje (of gebruik een visitekaartje hiervoor). Hiermee wordt meer licht richting het gezicht gestuurd.
Flitser met zelfgemaakt uitschuifkaartje |
Indirect geflitst via plafond, zonder omnibounce, met uitschuifkaart iso 400, f/4.5, 1/30e sec. |
Het is mogelijk dat de muren niet wit maar gekleurd zijn. Knalrood of kobaltblauw geschilderd, of helemaal afgetimmerd met donkere schrootjes. Gebruik in dat geval de muren niet om te bouncen omdat de kleur van de muur/plafond door de flits op het onderwerp gereflecteerd zal worden.
Als bouncen niet kan maar er moet wel geflitst worden, dan is een omnibounce een oplossing. Dit is een mat kapje dat over de flitskop heen geschoven kan worden, waardoor het licht wat meer verspreid en daardoor zachter wordt. Er zijn meer soorten diffusors in de handel, waarvan de Lightsphere van Gary Fong een van de bekendere is. De Lightsphere (en soortgelijke producten) gebruikt feitelijk het principe van het indirect flitsen op een directe manier: door het oppervlak van de flitser te vergroten wordt het resultaat zachter licht.
Bedankt voor het lezen,
Robert van Brug
tot zover was ik, nu de oplossing voor de schaduw op de muur...soms gaat het goed en soms radicaal fout, maar wie zegt ook dat flitsen makkelijk is..;-) blijf je in de gaten houden...
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Von