dinsdag 23 april 2013

Lens duur? Huur!

Fotografie is een heerlijke hobby. Of het nu gaat om het uitleven in creativiteit, het vastleggen van speciale momenten voor later of het proces van het fotograferen zelf: het is leuk om te doen!

Maar het kan duur worden. Als alleen de best beschikbare apparatuur goed genoeg is, dan kan dat aardig in de papieren lopen. Maar gelukkig is het niet nodig om alles zelf aan te schaffen. Er zijn een aantal bedrijven die apparatuur verhuren. Wanneer huren?
  • Voor een bepaalde opdracht is een speciaal objectief nodig dat alleen hiervoor gebruikt zal worden. Ik heb dit onlangs zelf ervaren toen ik een Tilt&Shift-objectief wilde gebruiken in Rotterdam. Huur is 19 euro per dag, koop 1700 euro.
  • Je beschikt over een leuke telelens maar komt in het veld regelmatig mensen tegen met een peperdure 500 mm f/4-lens. Deze wil je wel overwegen, maar toch fijn om dat eerst een paar dagen te kunnen proberen. Huren kan voor 45 euro per dag, kopen voor rond de 7000.
  • Of je hebt zelf niet de beschikking over studioapparatuur (zoals flitsers, reflectieschermen) of hebt er meer nodig voor 1 bepaalde opdracht.
  • Je gaat een reis naar een hele bijzondere bestemming maken waarbij je per se foto's wilt maken. Een camera kan kapot gaan. Huur in dat geval een reserve camera (met lens?). Bij voorkeur gelijk aan je eigen camera of er heel erg op lijkend zodat je er direct goed mee om kunt gaan.
  • Er is een nieuwe camera op de markt maar je twijfelt of dat wel zo'n groot verschil zal maken met de camera die je al hebt.
  • Bruidsfotograaf voor een dag en het is wel erg donker in de kerk en flitsen wil/mag niet? Regel voor die dag een superlichtsterke lens en het is geregeld.
  • Een windmachine voor een fotoshoot om leuke effecten te bereiken?
  • Een dag helemaal losgaan met een Hasselblad H4D-60 met 3 lenzen naar keuze voor 300 euro per dag. Kopen kan voor rond de EUR 35,000.
  • Een keer een fisheye lens uitproberen?
  • Enzovoort.
Het is zeer prijzig en niet verstandig om alle mogelijke apparatuur (en dan ook nog alleen het beste) aan te schaffen. Koop wat je regelmatig gebruikt. Minstens 1 camera zodat je die door en door leert kennen. Objectieven die je regelmatig gebruikt, meestal een allround zoomlens in het 24-70/18-135mm bereik. En accessoires die je vaak gebruikt, misschien een flitser en een statief, een goede tas, extra accu en geheugenkaart. Maar de rest, die slechts sporadisch gebruikt zal worden: huur! Veel verstandiger.

Mijn enige ervaring met huur was bij Pixto-F en dat werkte prima, maar er zijn ongetwijfeld meer aanbieders. Een aantal fotospeciaalzaken doet ook aan verhuur, zoals bij:
Cameranu.nl
Fotokonijnenberg

Bedankt voor het lezen,

Robert van Brug
Geen opmerkingen:

Een reactie posten