woensdag 16 december 2015

Effecten van een vieze lens

In een vorig artikel heb ik geschreven over mijn bezoek aan het Amsterdam Light Festival. Wat daar niet instond, was dat het de avond niet goed begon. Ik had ervoor gekozen om bij de Magere Brug te beginnen en gebruik te maken van het blauwe uur om daar wat foto's van te maken.

Magere Brug, eerste poging.

Zelfs op het kleine schermpje achter op mijn camera was goed zichtbaar dat er iets vreemds aan de hand was bij de lampjes rechtsboven. Even inzoomen bevestigde dat.

Crop van het probleem
Er zitten strepen in het beeld, maar alleen hier. Ik snapte er niets van. Maar vervelend is het wel als de eerste foto niet lukt, na helemaal naar Amsterdam gereisd te zijn, vanaf het transferium de metro te hebben genomen en tenslotte een stuk te hebben gelopen. Geen reserve camera, dus wat nu?
Ik ben alles rustig gaan controleren, zelfs dingen die er niets mee te maken konden hebben. Ergens in die routine heb ik met een zaklamp op het frontelement van mijn lens geschenen en ja hoor: een vette veeg. Deze heb ik met een microvezeldoekje weggepoetst en toen was het probleem opgelost:

De Magere Brug in de herkansing
f/8, ISO 100, 5 seconden
Gelukkig, dit was het beeld dat ik voor ogen had en nu klopte het allemaal. Zonder zaklamp/doekje was het niet makkelijk op te lossen geweest. Ik het het probleem alleen kunnen oplossen omdat ik de goede spullen bij me had. Meer tips over wat mee te nemen en hoe voor te bereiden staan hier.

Bedankt en tot een volgende keer,

Robert van Brug

Geen opmerkingen:

Een reactie posten