maandag 10 november 2014

UHS-II geheugenkaarten

Recentelijk hebben Sandisk en Lexar nieuwe SD-geheugenkaarten op de markt gebracht, van het type UHS-II.

UHS-I is al een tijd op de markt en was tot voor kort de snelste SD-kaart verkrijgbaar.

  • Maximale snelheid: tussen 50 en 104MB/sec. Dit wordt aangegeven door de romeinse I
  • Minimale snelheid: 10MB/sec, aangegeven door het cijfer 1 dat in de U staat vermeld.


Ik heb in dit blog al eerder geschreven over geheugenkaarten. In het kort was de conclusie destijds (februari 2013) dat het buffergeheugen van de camera belangrijker is dan de overdrachtsnelheid naar de geheugenkaart. Door bepaalde instellingen van de camera te optimaliseren wordt er optimaal van het buffergeheugen gebruikgemaakt. Dat was toen, nu is er UHS-II.

UHS-II heeft de volgende specificatie:
  • Maximale snelheid: tussen 156 en 312MB/sec. Dit wordt aangegeven door de romeinse II
  • Minimale snelheid: 30MB/sec, aangegeven door het cijfer 3 dat in de U staat vermeld.
De hier genoemde maximumsnelheden zijn grenzen voor dit type bus. Bovenstaande afbeelding gaat over een Sandisk UHS-II (class 3) 64GB, met een leessnelheid van 280MB/sec en schrijfsnelheid van 250 MB/sec. Dat is veel sneller dan UHS-I, maar ik had al bedacht dat het er helemaal niet toe deed, toch?

Dat klopt, maar niet helemaal. De snelheden gaan nu zo hard omhoog dat de camera in staat is om alle foto's die in de mitrailleurstand gemaakt worden (continuous high) ook te kunnen wegschrijven naar de geheugenkaart. Dat betekent dat het buffergeheugen niet vol zal lopen en er continu doorgegaan kan worden met het maken van opnames. Dát is wel goed nieuws.

Even rekenen of dat klopt: mijn camera maakt 5,5 opnamen per seconde in RAW van max. 30 MB per stuk. Dat betekent een datastroom van 5,5*30MB = 165 MB/sec. Dat past makkelijk binnen de normen.

Bedenk wel dat de hier gebruikte snelheden maximale snelheden zijn; de 312MB/sec van UHS-II zal zelden gehaald worden zolang de kaart bezig is. En als er continu doorgeschoten wordt dan is die kaart bezig, waardoor er slechts 30MB/sec gegarandeerd wordt.

De conclusie kan zijn dat sport-/actiefotografen die vaak veel foto's achter elkaar schieten direct dit soort kaarten moet gaan aanschaffen. Dat lijkt helemaal terecht, alleen zijn er nog maar nauwelijks camera's op de markt die dit momenteel (November 2014) ondersteunen. Zowel de nieuwste Canon (7D markII) als de meest recente Nikon (D750) kunnen hier niet mee overweg. 

De toekomst lijkt duidelijk: er zal een standaard komen die zo snel is dat fotografen zich nooit meer hoeven in te houden en dat zal niet zo heel lang meer duren.

Bedankt voor het lezen,

Robert van Brug






Geen opmerkingen:

Een reactie posten