zondag 13 april 2014

Kleurzweem verwijderen

Ik ben gisteren bij de jaarlijkse show van Kids On Ice geweest, waar mijn oudste dochter voor het eerst aan mee heeft gedaan. Dit duurt een uur en het optreden van mijn dochter een minuut of 3 dus ik had bedacht om mijn camera mee te nemen zodat ik me niet hoefde te vervelen.

Op voorhand was er een instructie dat er alleen vanaf de tribune gefotografeerd mocht worden en foto's van de officiële fotograaf zijn te bestellen tegen betaling. Ik snap dat een fotograaf anders geen foto meer slijt, maar ik wil zelf de foto's maken. Er waren een aantal maatregelen genomen zodat als ouders vermomde fotografen niet dicht bij de ijsbaan konden komen. Tja, dan maar vanaf de tribune.

Vlak voor aanvang van de show kwam de klap op de vuurpijl: het licht (TL) werd gedimd, terwijl het er al behoorlijk donker is, én de groene spotlights gingen aan. Plotseling baadde de hele ijsbaan in een groene zweem! Iets anders dan gewoon foto's maken zit er dan niet op en dan thuis maar kijken hoe dat eruit ziet.

Nou, zo dus:

Als ik heel positief wil zijn, dan kan ik alleen maar zeggen dat mijn camera zijn werk goed heeft gedaan: het was knap donker en het licht was groen, dus dit beeld klopt. Toch vond ik dit niet mooi. En bij een geel kostuum valt het nog niet op, maar een wit pakje wordt lichtgroen. En het ijs heeft niet meer de kleur van ijs. Van pistache-ijs misschien.

Het menselijk oog is veel beter dan een camera: als wij weten dat iets wit is, dan passen onze hersenen het beeld daarop aan. De camera kan alleen registreren. Als de kleur niet correct is moet er handmatig ingegrepen worden.

Het gereedschap hiervoor is de dropper (pipet) in de curves-tool. Klik met de witte pipet een punt aan in de foto waarvan bekend is dat dit wit moet zijn, en vervolgens een zwart punt met de zwarte pipet. Mocht er een punt zijn dat middengrijs is dan is ook hiervoor een pipet aanwezig.

Curves panel in Photoshop CC.
De drie pipetten bevinden zich uiterst links, naast de grafiek.
Blijft natuurlijk de vraag welk punt geschikt is om echt wit of zwart te zijn. Het makkelijkste is hiervoor een Levels layer (niveaus-laag) te gebruiken. Met ALT ingedrukt kan er aan de schuifjes getrokken worden, waarbij het punt dat als eerste zwart of wit wordt ook daadwerkelijk het resp. donkerste of lichtste punt in de foto is. Klik hier op met de pipet. Lukt het niet met Levels, dan kan het ook op het oog. Tip: een schaduw kan vaak goed fungeren als zwartpunt en een reflectie van de zon op metaal prima als witpunt.

Resultaat:
Zelfde foto, kleur gecorrigeerd.
 Ik heb hier alleen met de witte pipet op de boarding geklikt, dat is alles.

Ik ga verder niet veel foto's laten zien, want het zijn merendeels jonge meisjes en daar wil ik terughoudend mee omgaan. Ik zou het ook niet fijn vinden als iemand een foto van mijn dochter op internet zette. De dame hierboven deed mee met de seniorengroep, dus dat moet kunnen.

Bedankt voor het lezen,

Robert van Brug

1 opmerking: