donderdag 1 augustus 2013

Avifauna

Niveau: gevorderde

Hallo beste lezers,

in de zomervakantie ben ik een keer naar Avifauna geweest met mijn dochters. Hartstikke leuk dagje uit en een goede manier om tijd met het gezin te combineren met wat fotograferen.

Het zou een behoorlijk warme dag worden en ik moest een aantal zaken bij me hebben, dus ik kon niet heel veel apparatuur meeslepen. En dat wilde ik ook niet: fotografie was bijzaak. Daarom had ik ervoor gekozen om een 70-200 mm f/2.8-lens mee te nemen. In combinatie met een 2x-teleconverter geeft dat een mooi bereik en als het nodig is een heel lichtsterke oplossing.

Van tevoren had ik me via de website verdiept in het park en zijn vogelcollectie. Avifauna heeft een aantal bijzondere vogels die ik graag een keer in het echt wilde zien, al is het dan in gevangenschap.

Stellers Zeearend
Absoluut bovenaan mijn verlanglijstje stond de Stellers Zeearend. Na de Afrikaanse en Europese Zeearend in het wild te hebben gezien en de Amerikaanse (Bald Eagle) op een roofvogelshow wilde ik deze grootste en mooist gekleurde variant graag een keer zien. Ze hebben er twee in een kooi, maar ook nog 1 die meedoet met 1 van de dagelijkse vogeldemonstraties.

Ara
Ik heb niet zo veel met Ara's, maar ik had ze nog nooit zien vliegen. Normaal zit dat zielig op een stokje, nu vlogen er 10 bontgekleurde exemplaren rond. Stopje overbelichten en schieten maar.

Geelbonte dubbellanding

Egyptische Gier
De Egyptische Gier heeft ook eieren op het menu staan en deze worden met behulp van een steen kapotgemaakt. Fantastisch om te zien! Niet alleen mensen en mensachtigen (apen) gebruiken gereedschap.

Laughing Kookaburra
Deze zeer grote IJsvogel soort komt voor in Australiƫ.

Alle voorgaande foto's zijn gemaakt tijdens twee van de vogeldemonstraties. Een derde show hebben we gemist omdat we naar huis moesten, maar pas nadat we een Andescondor in vlucht mochten aanschouwen. Met 3.5m spanwijdte de grootste vliegende vogel, imposant.

Rondlopend over het park is er van alles te zien, maar dieren in hokjes, vaak achter gaas mooi fotograferen is erg lastig, dus ik raad de demonstraties aan en zowiezo is het leuker de vogels in actie te zien dan duttend op een tak in een kooi.

Kolibrie
Geen fraaie foto, maar wel mijn eerste waarneming ooit van een kolibrie. Wat zijn ze klein! Varieert van een flinke hommel tot een halve pimpelmees. En zeer onrustig en snel. Als dat dan achter glas zit, in het donker, dan heb je een fotografische uitdaging. Met f/2.8 en ISO 1600 was ik hier toch redelijk tevreden mee. Nu nog in het echt.....

Maar de omstandigheden kunnen nog veel lastiger. Avifauna biedt namelijk de zogenaamde nachtsafari, waar Grielen en Kiwi's in de bijna duisternis zitten.
Griel tijdens de nachtsafari

Er was zo weinig licht dat de autofocus het niet meer deed, maar handmatig focusseren lukte ook lastig omdat het te donker is om te zien of het scherp is. Verder: ISO 6400 en f/2.8. Uit de hand, ondersteund op een rotsblokje. Sluitertijd 1/5e seconde. En na photoshop geen ruis meer te zien. Oh ja, flitsen mag daar natuurlijk niet.

Kraanvogel

Er zijn diverse soorten kraanvogel aanwezig in het park, ik heb Jufferkraanvogel, Kroonkraanvogel en de gewone Kraanvogel gezien. Deze loopt gewoon vlak naast en op het wandelpad en met rustig benaderen kun je fantastische details vastleggen. Bovenstaand is de hele foto. Hoe zou dat er op 40x60 cm uitzien?

Robert bij de Lory Landing
Voor 50 cent kun je een cupje voer kopen waar de Lory's gek op zijn en ze komen dan op je hand zitten om het op te drinken. Ach, leuk toch? Foto gemaakt door Eline, die moeite had met 'dat zware ding', maar hij is wel goed gelukt.

Robert met Iris vlak onder het Arendsnest

De speeltuin is prachtig! Achter de toren op bovenstaande foto staat de indrukwekkende hoogste glijbaan van Nederland. Supergaaf, aldus de dames. Nou had ik in de speeltuin ook wat gezinskiekjes willen maken, maar ik had niet de juiste lens bij me. Gelukkig had Eline haar camera wel meegenomen, dus dit is met een compactcamera gemaakt (Nikon S3100).

Conclusie: Avifauna is een aanrader. Neem wel een camera met telelens mee en bezoek alle vogeldemonstraties, want deze zijn allemaal verschillend.

Bedankt voor het lezen,

Robert van Brug

Geen opmerkingen:

Een reactie posten