zondag 7 juli 2013

Portretfotografie met veel zonlicht

Niveau: gevorderde

Fotograferen met veel zonlicht lijkt eenvoudig: licht genoeg om wat dan ook goed vast te leggen. Toch biedt ook dit genoeg uitdagingen. Ik zal aan de hand van een aantal voorbeelden laten zien wat het probleem is, en dat er met een vrij eenvoudig hulpmiddel veel aan te doen is: de flitser.

De flitser lijkt niet logisch als er al genoeg licht is, maar toch is deze zeer handig. Vergelijk bijvoorbeeld eens de volgende twee foto's:
Links zonder flits, rechts ingeflitst.
Zon komt van de rechterzijkant.

Op beide bovenstaande foto's staat mijn inwonende model: mijn dochter Eline. In beide gevallen komt de zon van rechts. op de linkerfoto creƫert dit harde schaduwen. Natuurlijk is dit in Photoshop deels recht te trekken, maar het is vaak makkelijker om de donkere partijen in te flitsen zodat er meer evenwicht in de opname ontstaat.

Nog een voorbeeld, nu met tegenlicht:
Links zonder flits, rechts ingeflitst.
Zon komt van achter.
Portretten in tegenlicht fotograferen levert een mooie lichtrand in het haar op. Maar als het gezicht daardoor heel donker uitvalt is het een gemiste kans. Een beetje inflitsen en het probleem is opgelost.

Tenslotte: zon recht van voren:
Links zonder flits, rechts ingeflitst.
Zon komt recht van voren.
Eline vindt het vervelend om recht tegen de zon in te kijken dus wilde ze hier graag een petje op. Uitstekend idee, want daardoor is er niets meer van haar ogen te zien. Zonder petje had ze erg met haar ogen staan knijpen tegen het zonlicht wat ook niet mooi geweest zou zijn. De flits geeft in ieder geval nog een beetje de ogen weer.

Wat is dan wel de oplossing als er veel zonlicht is, hoe krijg je mooie foto's? Het beste is het onderwerp in de schaduw zetten! Onder een parasol, in de schaduw van een boom of gebouw, als het maar niet vol in de zon is. Bijvoorbeeld zo:

Eline in de schaduw, niet geflitst

Hier klopt de belichting, Eline kan ontspannen (zonder te knijpen) naar de camera kijken. Ze staat hier helemaal in de schaduw van de Kiwi in onze achtertuin.

De professionals doen dit ook. Bij fotoshoots op zonovergoten stranden loopt er iemand met een grote parasol die zorgt dat het keiharde zonlicht niet op het model valt, minimaal moet het gefilterd worden. Zo kan het model breed lachend de lens inkijken.

Ook paparazzi kennen deze truc natuurlijk. Wat dan ook de reden is dat zij hun doelwitten die met breedgerande hoeden op het hoofd langskomen te lijf gaan met camera met flitser: de ogen moeten zichtbaar zijn. Maar niet alleen voor hoofddeksels is dit een oplossing: alle schaduwen worden hierdoor een stuk minder. Hierdoor worden eventueel aanwezige rimpels met flitslicht gevuld en niet met schaduw wat zeer flatterend werkt. De gemiddelde beroemdheid zou hier dan ook blij mee moeten zijn.
Let er maar eens op bij beroemdheden: ook overdag wordt er geflitst dat het een lieve lust is.

Hopelijk hebben jullie iets aan de tip tijdens de a.s. zomervakantie!

Bedankt voor het lezen,

Robert van Brug

1 opmerking:

  1. Hey Robert!!!

    Bedankt voor de tip...dit wist ik nog niet.........dit ga ik zeker onthouden dankzij jouw blog ;-)

    Gr,

    Remco

    BeantwoordenVerwijderen