vrijdag 10 mei 2013

Fotoblog: Dierenrijk

Op Hemelvaartsdag 2013 zijn we met het gezin naar Dierenrijk geweest, de dierentuin in Nuenen. Deze bestaat pas 9 jaar en wordt met het jaar leuker. Vooral voor kinderen is het geweldig en daar richten ze zich ook heel duidelijk op.

Omdat het een gezinsuitje was wilde ik niet van alles meeslepen. Uiteindelijk gekozen voor de 70-200 en een 2x teleconverter omdat dat samen behoorlijk wat flexibiliteit biedt.

Wilde Kat
Deze Wilde Kat deed helemaal niet wild, hij lag heerlijk lui verscholen tussen de bladeren. De rechterhelft van de foto toont een zweem, veroorzaakt door het hek waar ik doorheen moest fotograferen. Dat is een doorlopend probleem in dierentuinen. Soms is er een oplossing voor, vaak ook niet. Ik zal in dit artikel een paar oplossingen noemen.
Ten eerste: richt het midden van de lens door een gat in het hek, dat geeft de meeste kans op een helder beeld.
Ten tweede: als het beest zich vlakbij het hek bevindt, vergeet het dan maar. Dan krijg je altijd dat hek erbij op de foto. Idealiter heeft het hek behoorlijk grote gaten, staat het beest er ver vanaf en is er achter ons onderwerp niet direct weer een hek, maar bijvoorbeeld een bosje, dat natuurlijk oogt.

Om het de bezoekers makkelijk te maken werken dierentuinen steeds vaker met grote ruiten. Deze zijn vaak erg dik om de leeuwen/gorilla's/beren e.d. tegen te kunnen houden. Deze dikke ruiten vervormen echter het beeld nogal sterk:
Steppevos
Deze Steppevos is vastgelegd door een vuistdikke glasplaat heen (er zaten daar ook Zwarte Beren), waardoor het beeld niet echt scherp wordt. Zelfs niet op 1/2500e seconde.

Steppevos
Dit is een Steppevos vanaf de andere kant gefotografeerd: geen hek, geen glas. Wel van boven naar beneden, dus niet lekker op ooghoogte met het onderwerp. En ik moest rekening houden met het tegenlicht. Maar de opname is in ieder geval een stuk scherper.


Zeearend
 De Zeearend blijft een prachtige vogel en doordat je bij hem in de kooi kunt komen is een hek voor de vogel ook hier geen bezwaar. Maar het net op de achtergrond blijft zichtbaar, jammer.


Pelikaan
 Deze Pelikanen behoren tot de grootste vliegende vogels (in gewicht zeker) die er zijn, wat een knoeperds. Hier is redelijk dichtbij te komen en met wat manoeuvreren is de achtergrond natuurlijk te krijgen.

Portret van een aapje
Dit is ook een goed idee en hét voordeel van dierentuinen en wildparken: het is mogelijk om waanzinnige close-ups te maken, iets wat in het wild nooit zou lukken. Dat is dan ook direct de reden dat veel foto's in van dieren hier gemaakt worden, ook en vooral door professionals.

Olifantenoog
Ook een idee, zeker bij hele grote dieren die mogelijk dichtbij komen: fotografeer een detail. Persoonlijk vind ik dit interessanter dan zo'n olifant helemaal in beeld.

Tijger
En wat in de vrije natuur geldt, geldt ook in een dierentuin: je hebt geduld nodig óf veel geluk. Bij deze tijger had ik geluk, hij had net besloten even een slokje te nemen toen ik langsliep. De rest van de dag liggen ze op apegapen.

En tenslotte kun je een foto nog wat manipuleren:
Wouw, originele opname
Het Vogelrijk is een grote ruimte, met net overspannen waar allerhande vogels zich bevinden: Koereiger, Zwarte Ooievaar (loopt op 10 cm afstand langs), Pelikaan, Gieren, Zeearend, Kaalkopibis, Brandgans, Kwak, Kleine Zilverreiger en ook een aantal Wouwen. Die zijn in vlucht mooi vast te leggen, normaal krijg je ze niet zo dichtbij. Alleen dat net he? Maar daar hebben we Photoshop voor:

Wouw, met bewerkte achtergrond
En zo vind ik het een mooie foto!

De attractie in Dierenrijk zijn de twee jonge IJsbeertjes. Ze zijn al niet meer heel schattig klein, maar toch nog wel heel leuk om te zien:

Mama IJsbeer zoogt haar twee jongen
En na het drinken is de happy family moe en neemt het er even van in het warme Nederland:

IJsberen middagdutje
Lekker ontspannen zo. Je zou er zelf slaperig van worden.

Bedankt voor het lezen,

Robert van Brug


2 opmerkingen:

  1. Dieren kkijken en kieken is en blijft verschrikkelijk leuk. Lijkt me een leuk dierenpark, daar in Nuenen. Had er nog nooit van gehoord. Mooie blog met prima foto's, Robert.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke blog! Een ervaring om er te zijn. Ik ben benieuwd wat je van mijn blog vind.
    https://manonruitenbergfotografie.nl/fotograferen-dierentuin-tips-en-trucs-dierenrijk-nuenen/

    BeantwoordenVerwijderen