zondag 5 februari 2012

Compactcamera, spiegelreflex en systeemcamera

Er waren tot voor kort twee types fotocamera te koop: de compactcamera en de spiegelreflex. Beide soorten hebben voor- en nadelen, die ik hier op een rijtje zal zetten.

Voordelen compactcamera:
  • Compact en daarmee makkelijk mee te nemen
  • Goedkoop
  • Eenvoudig te gebruiken
  • Vaak in allerlei trendy kleuren verkrijgbaar
Met name het eerste punt is voor de serieuze fotograaf van belang. De beste camera is namelijk de camera die je bij je hebt. Reden voor veel professionele fotografen en serieuze amateurs om een compactcamera naast de spiegelreflex te gebruiken en deze altijd mee te nemen.

Voordelen spiegelreflexcamera:
  • Hogere kwaliteit, met name door een grotere sensor
  • Verwisselbare lenzen. Hierdoor ben je flexibeler
  • Veel meer zaken zijn in te stellen. 
Kort samengevat kan een spiegelreflexcamera helemaal aangepast worden aan de situatie (diafragma, sluitertijd, ISO, lens, etc.) waardoor veel betere opnames mogelijk zijn. Voorwaarde is wel dat de fotograaf in kwestie over de juiste kennis en ervaring beschikt. En zin heeft om van alles in te stellen, meer geld uit te geven, de hele handel mee te slepen, enzovoort.

Wat voor jou de beste keuze is, is persoonlijk. Er zijn zeer goede instap spiegelreflexen (bijvoorbeeld Nikon D3100) zodat het budget steeds minder een beperking vormt. Ook zijn er steeds betere compactcamera's (zoals bijvoorbeeld Canon S100) die v.w.b. prestaties het gewoon goed doen.

Maar nu is er een derde soort op de markt verschenen, de zogenaamde systeemcamera. Volgens de marketingafdelingen van de fabrikanten combineren deze camera's de voordelen van compactcamera's en spiegelreflexen in 1 toestel. Klinkt interessant, maar is het dat ook?

Sony en Nikon hebben systeemcamera's. Maar ook Samsung, Olympus, Panasonic en Pentax hebben een productaanbod. Alleen Canon nog niet.

Op het eerste gezicht combineren deze camera's inderdaad de voordelen van beiden soorten: ze zijn compacter dan een spiegelreflex, niet zo zwaar, er kan een andere lens op en en de kwaliteit is beter dan bij compactcamera's. Ook kan er vaak wat meer ingesteld worden op de camera, o.a. opnamen maken in RAW in plaats van in JPEG.

Hiermee lijkt de doelgroep duidelijk: consumenten die twijfelen tussen een instap spiegelreflex en een betere compactcamera. Speciaal voor hen is dit compromis gemaakt. Maar dat blijft het dan ook, een compromis. Want naast dat het alle voordelen van compact en spiegelreflex combineert, combineert het ook de nadelen, namelijk:
  • een stuk groter dan een compactcamera. Zeker met een grotere lens erop, zoals de Sony op het plaatje hierboven: dat stop je niet meer zomaar in je jaszak.
  • Ook een stuk duurder! De Nikon zoals hierboven vermeld is er vanaf 829 euro en de Sony vanaf 799 euro (bron: kieskeurig.nl op 5 februari 2012 en dat is via de goedkoopste online aanbieder)
  • Mindere kwaliteit dan een spiegelreflexcamera. Met name door de kleinere sensor (vaak cropfactor 2 bij het Micro Four Thirds systeem of zelfs 2,7 bij Nikon1). Deze sensoren zijn nog altijd een stuk groter en daarmee beter dan in compactcamera's.
  • Minder lenzen beschikbaar dan voor een spiegelreflexcamera. Dit zal best beter worden de komende tijd, maar voorlopig is het behelpen. Bij Nikon 1 is er een adapter verkrijgbaar waarmee alle Nikon objectieven bruikbaar worden, dat lijkt mij de juiste weg.
Het mag duidelijk zijn: ik ben er persoonlijk niet kapot van. Voor mij geldt: als ik geen zin heb in gedoe, gesleep en blabla: dan neem ik een compactcamera mee (een 6 jaar oude Panasonic Lumix DMC-TZ1). Wil ik echter een kwalitatief goede foto maken dan pak ik de spiegelreflex. Een systeemcamera zou betekenen dat ik nog altijd een minder goede foto kan maken dan met een spiegelreflex en toch een flinke berg apparatuur zou moeten meenemen die niet erg compact meer is. 

Bovenstaande blijft mijn mening. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, dat is het mooie van een blog. Ik heb de voor- en nadelen van de diverse soorten camera op een rij gezet. En ik was al in het bezit van een compactcamera én een spiegelreflex toen de eerste systeemcamera op de markt kwam. 
Ik ben natuurlijk wel benieuwd of je het ermee eens bent of juist helemaal niet. Heb jij een heel andere afweging gemaakt? Zie ik iets over het hoofd? Laat het me weten, ik ben heel benieuwd.

Update oktober 2015 hier.

Bedankt voor het lezen.

Robert van Brug










14 opmerkingen:

  1. Hallo Robert,
    Ik lees de laatste tijd met belangstelling je blogberichten, dank dus voor het delen van je kennis.
    Ik wil hier toch eventjes reageren, bij mijn weten kun je ook op de compactcamera's ( in ieder geval de nieuwere en betere modellen) diafragma, sluitertijd, iso etc instellen.

    Groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Loes,

    Bedankt voor je reactie en je hebt helemaal gelijk, maar ik wilde het artikel eenvoudig houden (niveau: beginner) en de meeste compactcamera's hebben deze mogelijkheid niet. De twee compactcamera's bij mij in huis kunnen het in ieder geval niet, maar wel kun je de ISO instellen via het menu, wat omslachtiger is dan via een knop zoals op de meeste DSLR's.

    Veel leesplezier nog gewenst, Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Robert,
    Artikel met interesse gelezen. De Nikon 1 kan je middels een adapter koppelen aan b.v. een Nikonlens 300mm die daarmee een cropfactor krijgt van 300x 2,7 = 810mm. Op zich heel handig voor wildlife fotografie. De vraag is wel hoe de kwaliteit van de foto's is van een dergelijke combinatie. Heb jij al reviews gelezen van fotografen die e.e.a. hebben uitgeprobeerd en wat is jouw mening daarover.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Robert,

    Leuke blog weer. Ook ik heb lange tijd in dubio gestaan voor ofwel bestaande compact camera uitbreiden met spiegelreflex ofwel met systeem camera. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een systeem camera (Panasonic G3) om de volgende redenen:
    - Camera met enkele lens is nog steeds compact genoeg om vaak mee te nemen (zeker icm de pancake lenzen)
    - Prijs stuk goedkoper dan de door jou genoemde voorbeelden
    - Kwaliteit benadert instap spiegelreflex camera's
    - Toch de mogelijkheid om uit te breiden met extra lenzen en/of flitsers wanneer ik meer wil.

    Als compact nog belangrijker is dan is de Panasonic DMC-GF3 met pancake lens voor € 450,- interessant. Camera is klein genoeg voor binnenzak, maar biedt toch een grotere sensor dan compact en de mogelijkheid om alle M4/3 lenzen er op te zetten.

    Groeten,
    Erik

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Erik,

      ik vermoedde al dat je zou gaan reageren. Ik heb het volgende in gedachten: neem jij je systeemcamera een keer mee, dan neem ik mijn spullen mee en dan kunnen we het eens goed tegen elkaar testen. Zit er sowieso weer een blogje in...

      Goed plan?

      En inhoudelijk: zijn de pancakelenzen optisch net zo goed als de grotere tegenhangers? Dat weet ik eigenlijk niet en is wel relevant/interessant.

      Robert

      Verwijderen
  5. Hoi Robert,

    Als 'beroepstwijfelaar' waardeer ik je duidelijke verhaal :-) Ik ben een fervente DSLR-gebruiker, maar vroeg me de laatste tijd af of die systeemcamera's niet zó goed zijn geworden dat het steeds minder loont om je spiegelreflex mee te sjouwen.

    Dit n.a.v. van een 'gewonnen' onderwatercameraatje van Olympus (TG-320) dat al fantastische foto's maakt. Echter, de ontspanvertraging is tergend bij een compact. Vermoedelijk is dit bij een systeemcamera al weer een stuk beter. Ook de hoeveelheid ruis is a.g.v. de kleinere sensor, storend aanwezig bij een compact. Hoe dat bij een systeemcamera is weet ik niet. Wel benieuwd naar.

    Groet,
    Marco Lucas

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Goedemiddag Robert,

    Ik heb met belangstelling je blog hierboven zitten lezen en ben het deels met je eens. Nu is het wel zo dan in een half jaar tijd de prijzen van de systeem camera's zijn gedaald. Daarom kun je voor 275 euro bijvoorbeeld een Olympus Pen mini kopen, die erg klein is (dus in je binnenzak past) en ook nog eens goede kwaliteit levert aan foto's. Hij is ook volledig instelbaar en filmt in HD. Dus een bijkomend voordeel is dat je geen video camera meer hoeft te kopen. Over de knopjes op systeem camera's is tegenwoordig wel veel te doen, omdat semi-professionals vinden dat die er te weinig op zitten. Uiteraard is het gewoon het beste van twee werelden combineren en ik vind dat zoiets best kan. Zeker voor de koopgrage consument.
    Wel wil ik je nog even complimenteren met je leuke blog!

    Gegroet,

    Pascal

    BeantwoordenVerwijderen
  7. beste robert

    ik ben een startend fotograaf en ik moet dus een keuze gaan maken voor een camera. het is niet zo heel gemakkelijk om er een te moeten kiezen. de ene roept dat de systeem cameras moderner zijn klalitatief beter en lichter. maar zoals jij zegt dat de spiegel reflex eigeblijk toch het beste is voor beeld kwaliteit. Mijn budjet gaat tot 450 heb jij suggesties voor een camera?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Remco,

      het hangt helemaal af van wat je ermee wilt gaan doen, of je denkt in de toekomst er meer geld voor over te hebben en of je het vervelend vind om met een grotere/zwaardere camera rond te lopen.
      Binnen je budget past bijvoorbeeld een Nikon 1 J2 (systeemcamera) met 10-30mm lens, maar ook een D3100 met 18-55 mm lens. Dan moet er wel nog een geheugenkaartje bij.
      Canon heeft sinds kort de EOS M systeemcamera maar die is te duur, maar een 1100 D met 18-55 mm lens pas wel binnen je budget. Ik zou altijd een Canon óf Nikon aanschaffen omdat daar de meeste lenzen en accessoires voor te krijgen zijn. Succes met je keuze en fijne kerstdagen.

      Robert

      Verwijderen
  8. beste robert
    ik ben wezen zoeken naar de modellen die jij genoemd hebt zelf had ik de nikon one en de canon eos1100d al op het oog. de dibgen die ik het liefte wil kunnen op een zo hoog moglijke kwaliteit zijn natuur en en dieren foto grafie. ik ben bij de winkel fotoklein geweest en daar adviseerde ze tog een systeem camera. maar ik denk dat je met een spiegelreflex tog meer opties hebt kwa objectieven mij maakt het niet uit of het een systeem camera is of een spiegel reflex. ik ven dus een allrounder en wil meer mogelijk heden op gebied van sluiter en iso bijv een windoilen die draait met een lang sluiter tijd fotograferen waardoor je op de foto ziet dat de molen draaide dit lukt mij namelijk niet op mijn compact camera ondangs er wel sluitertijd instellingen op zitten. is er op bazis van deze post een camra die er dan toch uitspringt
    groeten Remco

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan zou ik altijd een spiegelreflex nemen omdat je idd meer mogelijkheden hebt, meer lenzen, meer accessoires. Die Canon EOS 1100D is een mooie instapper en er zijn heel veel andere lenzen voor te krijgen als je meer wilt. Succes ermee, Robert

      Verwijderen
  9. beste robbert heel erg bedank voor je advies het zal de keuze een stuk makkelijker maken ik wens je nog een fijne jaarwisseling
    groeten Remco

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hey Robert,

    Onlangs heb ik een systeemcamera aangeschaft (Samsung NX1000) en ben uitzonderlijk tevreden. In mijn familie zijn er meerdere mensen die met spiegelreflex rondlopen en ik kan zeggen dat kwalitatief de foto's op z'n minst vergelijkbaar zijn.

    De hoeveelheid lenzen en accessoires beschikbaar voor systemcamera's zijn inderdaad lager, maar dat kan snel veranderen.
    Daarnaast zijn er voldoende beschikbaar om professioneel op pad te gaan.
    Voornamelijk de westerlijke wereld wil geen afscheid nemen van de spiegelreflex. In landen als Japan hebben systeemcamera's echter al een prominente plaats.

    Kortom ik denk/vermoed dat de systeemcamera's de spiegelreflex gaan verdrijven.

    Grt,
    Johan

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Nikon koopt zijn sensors bij Sony. Systeemcamera's als de Sony NEX gebruiken dan ook dezelfde sensors als b.v Nikon DSLR's. Kwaliteit is dan ook niet minder.
    Nu is Nikon nog wel wat beter met z'n JPEG-machine, maar de verschillen zijn erg klein, en als je raw schiet maakt het niet uit.

    Maar ook de Samsungs gebruiken gewoon de standaard DSLR-senorgrootte en zijn erg goed geworden. Wat ik lees van de laatste reviews is de nieuwe generatie Micro 4/3's met hun toch flink kleinere sensors, tot 800 asa bijna niet te onderscheiden van de grotere Nikons en de Canons.

    De kwaliteitsverschillen worden wel erg klein!

    BeantwoordenVerwijderen